1 entry daha
  • 19. yüzyıl amerikası ile yazarın ütopyası* olan 20. yüzyıl arasındaki farkı anlatan politik roman. mamafih 21. yüzyıla da gelsek değişen pek bişey yok görüldüğü üzere.

    kahramanımız julian west 19. yüzyılın ikinci yarısında boston'da yaşayan zengin ve eğitimli bir karakterdir. hikayesine dönemin sosyal şartlarından bahsederek başlar. işçiler isyandadır ve gün geçmeden grev üstüne grev meydana gelmektedir*. decoration day kutlamalarından sonra evinde 113 yıl sürecek derin bir uykuya yatacaktır kahramanımız. uyandığında kendisini dr. leete'nin evinde bulur ve olaylar gelişir.

    nerdeyim, bana ne oldu safhalarını geçtikten sonra size ne oldu? bölümü kitabın sonuna kadar gidecektir. önce kendi zamanındaki sosyal sorunların çözüldüğünü ve hükümetin rolünün nasıl değiştiğini öğrenecektir. artık ne bankalar var, ne askeri kuvvetler var ne de siyasetçiler vardır (başkan hariç). bunların yerini ülkeye hizmet eden sanayi ordusu* almıştır. herkes eğitimini tamamladıktan sonra üç yıl boyunca bu hizmet ordusunda görevlidir ve akabinde görevlerine yetenekleri ve kendi istedikleri doğrultusunda katılırlar.

    west ile dr.leete arasındaki diyaloglar soru cevap şeklinde ekonominin nasıl işlediğini uzun uzun anlatır. uluslar arası ticaretten bahsederken görüyoruz ki sadece amerika değil avrupa da bu evrimden geçmiştir ve dünya bir bakıma tek ulus haline gelmiştir. yeni düzen içerisinde herkes eşittir örneğin bir doktor ile bir garson arasında bir fark yoktur ikiside aynı ücreti alıyorlardır. artık beyaz yakalı köle devri tarihe karışmıştır.

    bu arada kahramanımız dr.leete'nin kütüphanesinden kendi döneminin yazarlarına ait kitaplar bulup okur ve iki dönem arasındaki uçurumu daha iyi anlar. bu vesileyle kitap, gazete, dergi gibi yayınların sosyal olarak herkesin eşit olduğu bu toplumda nasıl işlediği açıklanır.

    artık bu dönemde kadınlar için de bir nevi altın çağ olmuştur çünkü ne evde yemek yeniyor ne de bulaşık çamaşır yıkanıyor çünkü bunlar da sanayi ordusunun sorumluluklarından yalnızca bazıları. böylece kadınlar kendi kişisel gelişimlerine odaklanabiliyorlar.* cinsiyetler arasındaki ilişkiler ve kadının geçen yüzyıldan beri değişen yönleri oldukça dikkat çekicidir.

    kitabın belki de biraz zayıf bir yönü olarak sağlık sisteminin az açıklanması gösterilebilir. eğitim, ekonomi, adalet, üretim, din gibi konular sayfalarca detaylı olarak açıklanırken sağlık sistemi biraz üstünkörü tasvir edilmiştir. yinede okunması şiddetle tavsiye edilir.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap