4 entry daha
  • publius aelius hadrianus. roma'nin iyi ve akilli imparatorlarindan, trajan'dan (bkz: trajan) sonra gelen imparatordur. trajan gibi ispanya kokenlidir, tahta cikisi biraz saibelidir, trajan'in hadrian'i varis ilan ettigi bir iki gun sonra da oldugu aciklanmistir saray tarafindan, bunun trajan'in karisinin da karismis oldugu bir saray entrikasi oldugu varsayilir.

    imparatorlugun elde tutmasinin mantikli olmadigi topraklardan geri cekilmis ve araya duvar ordurmustur, bu duvarin iskocya'da kalintilari halen durmaktadir. grek kulturu hayranidir, imparatorlugunun her tarafina yolculuklar yapmistir, savas disinda bir sebepten bu kadar gezen tek imparatordur, anadolu'da kendi adi ile anilan kopru, hamam, sehir kapisi gibi bircok eseri vardir.

    ismini verdigi hadrianapolis (bkz: edirne) kentimizi kurmus oldugu pek dogru degildir ancak onun sayesinda kucuk sehir savunma amacli bir kale-kent haline gelmis ve onemli olcude gelismistir, sehirde o zamandan kalma hadrian kulesi adli sur kalintisi hala ayaktadir.

    escinseldir, sevgilisi (bizim karadeniz civarlarinda tanistigi bir delikanli) misir gezisi sirasinda denize dusup olunce buyuk uzuntuye kapildigi soylenir, kendisinin oldurttugu de soylenir ayricana *.
39 entry daha
hesabın var mı? giriş yap