199 entry daha
  • babamla aramızdaki iletişim, 3,5 yaşında olduğum zamandakinden çok ileri değil hala.

    zaten ilk önce 'anne' demiştim, çok iyi hatırlarım. bu konuda bile ikinci plana itmiştim onu. bunun sebebi ikimizin de sahip olduğu ketumluk ya da babamın otoriter tavrı olabilir, bilemiyorum. ama bildiğim, okuyup adam olana kadarki dönemde: "oğlum dersler nasıl gidiyo?", "iyi baba işte, idare eder.", ve sonrasında: "oğlum işler nasıl?", "iyi baba işte, idare eder" diyaloğundan çok öteye gidemeyen bir iletişim bu. yani türkçe bilmemiş olsam, turistlerin yanında taşıdığı 'pratik türkçe' kitapçığında yazan basit cümlelerle bile rahat rahat geçinebilirdim babamla, o derece. ama ihtiyacım olmadı tabi o kitapçığa.

    bir kaç arkadaşımla bunu paylaşınca gördüm ki aslında bu tip baba-oğul ya da baba-kız iletişimsizliği çok yaygınmış. tanımıyoruz abicim babamızı. çok iyi bilmiyoruz annemizle nasıl tanışmış, onu tavlamak için ne dümenler kurmuş, nasıl sevmiş, ne derece sevmiş. başından ne enteresan olaylar geçmiş. doğumumuzda ne yapmış, nasıl heyecanlanmış.. askerlik, iş, güç konularında belki ne badireler atlatmış.

    masal anlatmak için aslında öyle ahım-şahım bi hayal gücüne ihtiyaç yok ve herkeste az-çok bi hayal gücü var. ve bakıyorum 'konuşmak' için doğan insan çok hayatımızda, otobüste, markette, kafede vs. ama varsa yoksa siyaset, varsa yoksa futbol gibi samimiyetten uzak yüzeysellikler..

    belki de fırsat vermiyoruz babamıza.. bıraksak belki ne masallar anlatacak bize. belki nasıl abartacak sevdasını, belki annemiz için 'mecnun' olmuş da haberimiz yok.. belki askerde öldü sanılacak, birden çıkıverecek ortaya. belki iş hayatında iflastan son anda yırtacak sivri zekasıyla, ne bileyim.

    diyeceğim o ki, izleyin bu muhteşem filmi, keyfini çıkarın bi güzel. ama hemen sonra gidin babanızın yanına ve bu fırsatı verin ona. dinleyin onu, hayal gücüne sınır koymayın, sözünü kesmeyin bence.

    ben filmi izledikten sonra bunu yapmayı çok istedim ama yine yapamadım. aradım babamı, sadece hal hatır sordum.. "nasıl işler oğlum" dedi, "iyi işte baba, idare eder" dedim her zamanki gibi. ama eminim ki benim babam da çok büyük bir balıktı, herkesin babası gibi, yürekten inanıyorum buna.
415 entry daha
hesabın var mı? giriş yap