49 entry daha
  • türk bölgesel yolcu uçağı çalıştayı'nda söylenmiş bir söz. daha doğrusu çalıştayın amacı. çalıştaya katılmış biri olarak önce isyan edeyim, sonra rahatlamış bir şekilde tekrar çemkiririm.

    bunun üstünden yapılacak geyiklerin hepsine peşin peşin "daha önce kaç kere kağıttan uçak yaptın ulan!" diyorum. isyan ettik, o zaman ciddileşebiliriz.

    bugün itü'de yapılan türk bölgesel yolcu uçağı çalıştayı'na katılan ve ihtiyaç ile yetenekler konulu panele katılan konuşmacılar ve dinleyiciler bu ülkede ister beğenilir ister beğenilmez, havacılığa yön vermekte olan kişilerdir. teker teker bakalım:

    açılışta;

    - ulaştırma bakanı binali yıldırım: kendisi 10. ulaştırma şurası'nda 2023 için koyulan hedefler doğrultusunda türkiye'nin ulusal yetenekle 50-60 kişilik turboprop uçak tasarlayıp 2023'e kadar 200 adet üretmesi ve türkiye'nin bölgesel taşımacılıkta yaklaşık 10-15 mini hub'dan çapraz uçuşlarla hava taşımacılığı yapma yetisine haiz olması hedeflenmiş.

    - itü rektörü muhammed şahin: üniversitelerin ar-ge yapabilme yetisinin kazandırılması ve ar-ge için yeni yatırımlar yapılması konusundaki görüşlerini bildirdi. itü'nün mevcut iki ar-ge merkezine yeni bir tane daha ekleme konusundaki çalışmalarından bahsetti.

    ihtiyaçlar paneli:

    - sivil havacılık genel müdürü yardımcısı bahri kesici: sivil havacılık genel müdürlüğü olarak kanuni vecibelerini ve sertifikasyon süreci hakkındaki kapasitelerini anlattı. yeni yapılacak bir tasarımın tamamen türk sertifikasyon otoriteleri tarafından uçuşa elverişlilik belgesinin verilebilmesi için kurumlarına düşen görevi tanıttı.

    - devlet hava meydanları işletmesi genel müdürü orhan birdal: türkiye'deki mevcut havalimanları ve havaalanlarının durumlarını ve yetersizliklerini anlattı. bazı havalimanlarının kullanılamama nedenlerini ve bu yeni tasarlanacak uçağın kullanılamayan meydanlara inebileceğini ve bunun bir ihtiyaç olduğunu anlattı.

    - türk hava yolları genel müdürü temel kotil: türkiye'de bölgesel taşımacılık yapan alt kuruluşları anadolu jet'ten ve bölgesel havacılık vizyonlarından bahsetti. bu yeni tasarlanacak uçağın en büyük müşterisi olacaklarını da bildirdi. amaçlarının almanya ulusal havayolu olan lufthansa ve onun bölgesel havayolu şirketi lufthansa cityline seviyesine gelmek olduğunu belirtti.

    - onur air genel müdürü şahabettin bolukçu: özel havayolları arasında en büyükleri olarak bölgesel hava taşımacılığının önemini vurguladı ve böyle bir uçaktan bekledikleri özellikleri sıraladı.

    - mytechnic genel müdürü can erel: bakım ve teknik destek konusunda yapabileceklerini anlattı. bu konudaki ihtiyacı onayladı.

    - prof. dr. ahmet nuri yüksel: itü'nün emekli öğretim üyesi olarak 25 yıllık uçak tasarımı birikimini aktardı. kendisinin ve ekibinin daha önce tasarladığı ve ürettiği uçaklardan bahsetti. hayatını bu konuya adadığı belliydi.

    çalıştayın ilk bölümünde bu uçağa neden ihtiyaç duyulduğu tartışıldı.

    yetenekler paneli:

    - aselsan genel müdürü özcan kahramangil: aselsan'ın askeri alandaki mevcut çalışmaları ve özgün üretimlerinden yola çıkarak böyle bir uçakta kullanılabilecek birçok aviyonik altsistemin askeri versiyonlarından kolaylıkla dönüştürülebileceğini anlattı. zaten oldukça ileri seviyede yetenek sahibi oldukları konularda zorluk yaşamayacaklarından bahsetti.

    - havelsan genel müdürü buyurman baykal: havelsan bünyesinde yapılan çalışmalardan ve bu uçağa uyarlamalarından bahsetti. onlar da herhangi bir dış desteğe gerek duymadan uçağın geliştirilmesine haiz olduklarını bildirdi.

    - tei genel müdürü akın duman: motor üretim, bakım ve teknik destek konusundaki yeteneklerinden ve eksikliklerinden bahsetti. eğer böyle bir proje gerçekleştirilirse eksiklerin kolayca giderilip gerek turboprop gerekse turbofan motor üretimini yapabilecek seviyede olduklarını söyledi.

    - alp havacılık genel müdürü şenay idil: özel sektörde faaliyet gösteren bir şirket olarak oldukça ileri teknolojiye sahip ve uluslararası otoriteler tarafından sertifikasyonu tamamlanmış bir üretim organizasyonuna sahip olduklarını belirtti. yurtiçi ve yurtdışındaki birçok projeye küçük-orta-büyük boyutlarda ürettikleri parçalardan ve üretim tekniklerinden bahsetti.

    - savunma teknolojileri mühendislik a.ş. (stm) genel müdürü recep barut: askeri alanda sertifikasyon süreçlerinde bulundukları yerden ve sivil hava aracı sertifikasyonu süreçlerinden bahsetti.

    - thy teknik genel müdürü ismail demir: thy teknik'in sahip olduğu bakım-onarım ve teknik destek imkanlarından bahsetti. tam anlamıyla sertifiye bir bakım merkezi olduklarından söz etti.

    - tai genel müdürü muharrem dörtkaşlı: tai'nin geçmişten günümüze sahip olduğu üretim ve tasarım tecrübesini ve projeleri anlatarak bölgesel uçak üretimine talip olduklarını belirtti.

    bu insanlar alanlarında en yetkin insanlar. bu yeteneği birleştirip bir sinerji ortaya çıkarılması bu ülke için bir gururdur.

    insanların hayatlarını adadığı bir konuyu taşak malzemesi yapmak için önce hayatlarını adadıkları bir konu belirlemek gerekiyor sanırım. ha ama dikkat edin, bu konu bilgisayar karşısında mastürbasyon yapmak değil. bu konu ekran karşısında ahkam kesip "kağıt uçak yaptılar mı bari?" demekle olmuyor. tekrarlıyorum, bu ülke için tek faydanız mastürbasyon yaparken kullandığınız mendilin kdv'si olmamalı. yazıklar olsun.
26 entry daha
hesabın var mı? giriş yap