9 entry daha
  • laurence olivier'in gayet anlaşılır ingilizcesiyle 20 bölümün üstünde çekilmiş the world at war belgeseli vardır; 2. dünya savaşı üzerine, daha belgesel kanalları ve kablolu veya internet gibi bir teknoloji yaygın kullanımda değilken (1970'li yıllarda) çekilmiş. bu belgesel her bölümünde savaşta çekilen acılardan daha çok, kronolojik sırayla gelişmiş olayları bir bütün içerisinde, dönemin görgü tanıklarının ifadelerini eldeki görüntülerle harmanlayıp seyirciye sunan bir yapım kaygısı gütmüş, wolf pack ile ilgili bilgiyi sonradan uzmanlaşmış ve neden-sonuca göre incelemiş uzmanlardan değil de, direkman karl donitz'den sunma gibi bir şansa sahip olmuştur. yani şimdi 150 tane uzman getirir herhangi bir mevzuda konuşturursunuz; ama olayları yaşamış neredeyse herkes nalları diktiğinden dolayı, o insanları bulup konuşturmak gibi bir imkanınız yoktur.

    bu noktadan hareketle, 1973-1983 döneminin önde gelen kişilerini bulup çekebileceğiniz bu ayarda bir belgesel daha (ne yazık ki) yoktur; bu sebepten objektif bakış açısına göre kabul edilebilecek en mühim görsel kaynak olduğunu düşünüyorum.

    keşke birileri merak edip trt'nin dönem kayıtlarını inceleyip herhangi bir olayı tek başına ele alan başka bir çalışma yapsa diye düşünmekteyim; böyle bir durumun hayal bile olmadığını biliyor olsam da.
26 entry daha
hesabın var mı? giriş yap