126 entry daha
  • hala anlaşılamayan şey, planlanan ve gerçekten gereksiz olan, genelde (bu başlıkta değil ama başka ortamlarda) yid modeliyle yapılacak, devletin cebinden para çıkmayacak yalanıyla savunulan otoyol yatırımları nedeniyle yüksek hızlı trenin otomobile göre bir hız avantajının bulunamayacağıdır. örneğin, ankara - bursa otoyoldan 340 - 345 km olurken hızlı tren bu yolu 455 km'lik bir güzergahla geçecek ve aradaki 110 - 115 km farkı 250 km / sa hızıyla kapatamayacak. millet otoyolda arabasıyla da 150 - 160 km / sa gidiyor. ha, otoyollarda çok sıkı denetim yapılır, her tarafa kameralar yerleştirilir, her 100 km'ye 3 - 4 tane de gezici radar konulur ve otomobil sürücülerinin 120 + %10 = 132 km / sa değerini aşamaması sağlanırsa ancak öyle olur ama türkiye koşullarında bunun gerçekleşeceğini iddia eden varsa beri gelsin, her şeyden önce lastik tekerlek lobisi izin vermez buna. demiryolunda sonradan hız 300'e çıkarılır vs vs diye iddiada bulunanlar lütfen demiryollarının proje hızı ile geometrik standartları arasındaki ilişki konusunda önce biraz bilgilensinler. minimum kurp yarıçapı 3500 metre ve maksimum dever 130 mm olarak planlanmış yollarda 300 km / sa hıza <caps>ulaşamazsınız.</caps> ulaşamayınca da otomobille süre açısından rekabet edemezsiniz. otobüse 2 - 3 saat fark atacak iddiası da bu güzergah uzunlukları içerisinde komik kaçıyor çünkü örneğin ankara - istanbul hattında hızlı trenin süre olarak molasız giden bir otobüse atabileceği fark 1 saati bile bulmayacak. molasız bir otobüs bugün bu yolu 4 saat 20 dakikada gidebiliyor. defalarca gittim oradan biliyorum. yüksek hızlı tren ise resmi söyleme göre 3 saat 10 dakikada gidecek. ama gerçekte bu süre 3 saat 30 dakikayı bulacak, bir türlü becerilemeyen yol bakımı ve bu yüzden bir türlü kaldırılamayan takayyüdatlar, bunun bozacağı işletme planının gebze'den sonra yapılacak tek hat işletmeciliğinde meydana getireceği trafik çatışmaları bunun sebepleri. ankara - bursa da aynı şekilde, güzergah uzunluklarındakı 115 km'lik fark nedeniyle hızlı tren otobüse ancak 1 saatlik bir fark atabilecek. istanbul - bursa arasını hiç sormayın, dünyanın otobüsten daha uzun sürede giden ilk yüksek hızlı treni bu olacak çünkü güzergah uzunlukları arasında en az 150 km'lik bir fark var.

    bunların sonuç verdiğini düşünsek bile, sadece otobüs firmalarını batırmak için hızlı tren yapmak benim ekonomik anlayışıma ters. eğer liberal demokrasi anlayışıyla hareket ediliyor ve "otoyol da olmalı hızlı tren de, vatandaşa alternatif sağlanmalı" deniliyorsa o zaman güzergah uzunlukları da eşit olmalı. işte o zaman çabuk gitmek isteyen hızlı treni, otomobilin kapı önü - kapı önü taşıma ve bireysel taşıma avantajını kullanmak isteyen otomobili tercih edebilir. ama şu koşullarda rekabet ibresi tümden otomobilden yana, ve yüksek hızlı tren bu koşullarda sadece otobüs yolcularını taşır. otomobil yolcuları otomobili tercih etmeye devam eder, uçak yolcuları ise otomobile kayar, hızlı trene değil.

    kısacası, bir hükümetin ulaştırma politikalarını savunuyorsanız, olaya bütüncül bakacaksınız. bir hükümet hızlı tren yapıyorsa ama öte yandan hızlı trenin tercih edilmemesine, ölü yatırım olmasına neden olacak icraatlerde bulunuyorsa o zaman yaptığı hızlı trenin bir değeri yoktur. ölü yatırımdır, vergilerimizin çarçur edilmesidir, gereksiz bir dış borcun altına girmemizdir. başka birşey de değildir.
1330 entry daha
hesabın var mı? giriş yap