41 entry daha
  • iki dünya savasindan önce hem ekonomi, hem kültürel acidan cok zengin olan alman eyaletlerinin tümüne verilen ad. eskiden ülkeydi, o yikildi, simdi cografi terim olarak kullaniliyor. sene 2010 artisi, eksisi, handikapi, kendi performansi bir degerlendirme yapacak olursak, bölge icin kimlik bunaliminda diyebiliriz. nazizim, üstüne komunizm, ardina haşırt to the blackboard gecirilen bir kapitalizm deneyimi, sonuc uzayli zekiye gibi dolasan dogu almanlar.

    hitler dönemini yasayan kesim siddet, kayip, aclik, kendi zalimligi ve yokluk travmasi gecirdi, ilk ddr jenerasyonu hepsine göre en azindan daha mutlu bir yasam sürebildi, onlarin cocuklari 60li, 70li yillarda devlet terörünü hissetti, aileler catirdamaya basladi. üstüne 80lerde iyice tavan yapmis colugunu, cocugunu bati'ya kacip terkedenler ve derin sorunlarla yasamaya mahkum kalmis geriye kalanlar eklendi. duvar yikilinca bütün hayati boyunca kabul ettigi degerler toz, toplum icinde kazanilmis statüler yok oldu. eskiden yazin denize gidebilmek icin devletten izin alanlar, bir trabi icin on sene sira bekleyenler, pompalanan para ile birden en lacisinden iyi bir audiye, mercedes'e biner, yilda iki kez mallorca, alanya yapar oldu. serbest pazar ekonomisini anlayamadan birden zenginlesip, 2000lerin basinda piyasanin gercekleri geregi alasagi oldular. ne insana aidiyet verecek, sevgi verecek bir aile yapisi kalmis, ne de (biraz kendini kandirma da olsa) ic huzuru saglayak bir inanc yapisi. en az yabanci oraniyla, en yüksek yabanci düsmanliginin ortaya ciktigi garip bir yer dogu almanya.

    yüksek teknoloji alaninda üretim ve arastirma yapanlar, dev global firmalarin subeleri ve issizler ordusunun disinda toplum ikiye bölünmüs. bir yanda kamuya sirtini dayamis, bati alman memurlar tarafindan oturtulmus bavyera eyalet sisteminde bir eli yagda, digeri balda sosyal demokrasi gazina hazineyi sömürdükce sömüren memur tayfasi, diger yanda ufak ufak köy, kasaba, sehir cemberinde tezgahi acmis insaat, finans (kredi, araba, muhasebeci, hizmet sektörü bunun karindasi), spor kulubü ücgeninde bir birine is, rüsvet, ihale paslasan, kentsoylu olmaya yeni yeni baslayan avam kalantor tayfa. insanin icini acacak seyler yazmak ister gönül, ama nafile.
105 entry daha
hesabın var mı? giriş yap