140 entry daha
  • (bkz: introduction to depresyon 101)

    şimdi örneklerle depresyonun belirtilerinin üstünden geçelim:

    - "en dikkat çekici belirtisi çökkün ruh hali ile ilgi ve zevk almada belirgin azalmadır." sabah yataktan kalkamıyorum, iş yerinde sorumluluklarını yerine getirmiyorum, kimsin sen? seni umursamıyorum..

    - "depresyondaki kişi duygusal açıdan mutsuz, karamsar ve ümitsizdir." o kadar ki mutluluğa bağlı hiç bir kavram canlanmıyor kafamda.. yeni araba aldım da marketten un almış gibi hissediyorum kendimi..

    - "kişi kendini hüzünlü ve yalnız hisseder." 24 yaşındayım, ama yalnız ve sefil öleceğimi biliyorum, kedim açılıktan yüzümü yerken bulunurum hatta..

    - "kendisine ve çevresine ilgisi azalır." artık sabahları iş arkadaşlarıma günaydın da demiyorum.. ayrıca dudaklarımın içini öyle ısırıyorum ki gün içinde, takıntıdan, artık ağzımda sürekli bi kan tadı var..

    - "yoğun suçluluk duyguları olabilir." bu her zaman olmuyor, çünkü umursamıyorsun.. yani başta bi şöle huzursuzlanıyorsun da sonra "amaan koy götüne" diyebiliyorsun..

    - "bazen kendisinin tüm duygularını yitirmiş gibi hissedebilir." ah, işte aradığım cümle.. merhaba; artık mutluluk, mutsuzluk, gerginlik, heyecan, zevk, umut, nefret bu gibi kelimeler benim için süslü kitaplarda bbulunan boş kavramlar..

    - "en sık görülen belirtiler dikkatini toplayamama ve unutkanlıktır." evet, unutkanlık, insanlar sürekli şikayet ediyor, hazırladığım raporlar da genelde geç gidiyor..

    - "depresyonun davranışlardaki etkisi enerji azalmasına bağlı hareketlerde yavaşlama, aşırı halsizlik şeklinde olur. basit günlük işler bile kişi için bir yük olmaya başlar." deprem olsa da işe gitmesem, şu kahrolasıca yataktan kalkamasam, yalandan aileden birini mi öldürsem... bunlar sabah uyandığımda aklıma gelen ilk savlar..

    - "sık görülen belirtilerden biri de uykusuzluktur. uykuya dalamama, uykunun sık sık bölünmesi veya sabah çok erken uyanma şeklinde sorunlar görülebilir." sanırım bir süredir gece 3'ten önce uykum gelmiyor, sonra da sabah 8'de uyanamıyorum ve işe geç gidiyorum, hatta yakında gitmeyebilirim de..

    - "bazı durumlarda herhangi bir sebep olmaksızın kişi depresyona girer. bu durumda kişi tam bir şaşkınlık halindedir. herhangi bir sorunu olmaksızın niçin bu duruma düştüğüne bir anlam veremez." işte bu bana en çok koyan tespit.. gerçekten evim var, arabam var, işim var (suserlara selam ederim) ama duygum yok..

    ne demiş mustafa sandal büyüğümüz:

    "onun arabası var güzel mi güzel,
    förüde* var özel mi özel,
    bastı mı gaza gider mi gider,
    maalesef ruhu yok...

    kaynakça: http://psikiyatri.yyu.edu.tr/depresyonned.htm
110 entry daha
hesabın var mı? giriş yap