8 entry daha
  • bitirme projem esnasında bir gece karşılaştığım ve aynı gece programlamasını öğrendiğim ve bütün tasarımımı baştan aşağı değiştirmeme sebep olmuş, italyan malı, atmel mikrokontrolörü tabanlı, programlaması c diline aşina biri için inanılmaz kolay olan bir elektronik geliştirme kartıdır. programlamayı c dilinde yaparsınız ve arduinonun kendi geliştirdiği java tabanlı ide'ı kullanarak arduino katınıza usb bağlantısı ile yükleyip programınızı çalıştırmaya başlarsınız. kütüphaneleri kullanıcılar tarafından geliştirilir veya editlenebilir. yazılım ve donanım açısından açık kaynak lisansına sahiptir.

    arduino 7-12 volt tavsiye edilen besleme aralığına sahiptir. ayrıca usb üzerinden de beslenebilir ancak bilgisayarınızın usb üzerinden sağlayabileceği akım 500 miliamper ile sınırlı olduğunda kart üzerinde bir sigorta da bulunur. usb ile beslerken istesenizde bu akım limitini geçemezsiniz geçtiğiniz zaman kart beslemesini keser ve kapatır. kartın kendi regülatörü üzerinden alabileceğiniz maksimum akım ise 800 miliamper civarındadır. kartın dahili 5v, 3v3 çıkışlarını kullanarak birşey sürmek isterseniz bu akım limitine dikkat etmeniz gerekir aksi taktirde regülatörünüzü yakabilirsiniz. bu sorun, harici bir besleme ünitesi yapılarak kolaylıkla çözülebilir ancak basit projeler için kendi regülatörü yeterli olacaktır. arduinonun her pininden maksimum 20ma akım alabilirsiniz. fazlasınız çektiğinizde entegreniz yanabilir ben çektim yanmadı ama ben şanslıydım sanırım. hatta fark etmeden karta baya eziyet ettim her çıkış pininden 12v ölçtüğümde oldu ama hala nasıl bozulmamış olduğunu bende bilmiyorum.

    birden fazla modeli bulunur. arduino uno ufak çaplı projelerinizi kolaylıkla yapabileceğiniz 14 dijital (6sı pwm), 6 analog pine, ayrıca 2 uart (rx/tx) pinine sahipken, daha büyük çaplı birşey düşünüyorsanız başka bir arduino modeli olan arduino mega 2560 54 dijital (16sı pwm), 16 analog pinine ve 8 uart (rx/tx) pinine sahiptir. diğer modellerine http://arduino.cc/en/main/hardware sitesinden bakabilirsiniz.

    pic'e yeni başlayan bir insan için uart, i2c, adc vs gibi uygulamalar gözünü korkutabilirken arduino ile bu uygulamaları yapmanız bir veya iki koda bağlıdır. ide'ı yüklediğinizde geniş bir örnek kod kütüphanesine sahip olursunuz. ayrıca bu kodların açıklamalarını ve uygulamalarını arduino websitesinde de bulabilirsiniz. ayrıca arduino playground'da veya forumda istediğiniz yardımı alabilirsiniz. okullarda pic öğretilirken picin seçim sebebi olarak kaynak bulma kolaylığı gösterilir, fikrimce bunu söyleyen biri arduino ile hiç tanışmamıştır. ama şunuda belirtmeliyimki türkçe kaynak bulmakta zorlanabilirsiniz.

    edit: de eki ayrı yazılır

    edit 2: burada belirtilen board'ların çok daha yenileri çok daha iyileri çıktı. aklınız karışmasın temelde aynıdır.

    edit 3: bu entryi gireli baya bir zaman oldu. artık yeni farklı modeller çıkarttılar. piyasada hala bahsettiğim modeller de bulunduğu için entry i silmiyorum ancak güncel bilgiler için mutlaka sitelerini inceleyin.
271 entry daha
hesabın var mı? giriş yap