54 entry daha
  • sokaklarinda gezinirken yukari dogru bakarsaniz hemen hemen butun kolej binalarinin dis cephesinde yagmur sularinin sicramasini engellemek icin insa edilmis, yaratik seklinde heykelcikler goreceginiz (bkz: gargoyle) greenwhich 'ile 5 dk zaman farki olup tarih ve bilim kokan londra sehri. yaklasik 38 koleji olan oxford universitesi bu sehire yayilmis durumdadir. en cok ziyaret edilen kolejleri ve haklarinda bilinmesi hosunuza gidecek bazi ilginc gercekler ise soyle :

    . all souls : icerisinde hic ogrencisi olmamakla diger butun oxford kolejlerinden farkli bir konumda bu. kabul edilmek oldukca zor olup edilen kisi da otomatikmen akademi uyesi oluyormus.

    . brasenose : 11. yuzyildan kalma kapi tokmagi 1334 yilinda lincolnshire ogrencileri tafafindan caliniyor ve ta ki 1890 yilinda brasenose sirf o kapi tokmagini calan okulu satin alana kadar.

    . christ church :gectigimiz 200 yilda 13 tane ingiliz basbakani cikarmis okul. ayrica 7 tonluk kilise cani her aksam saat 9:05 101 kere calarmis ki bu da eskiden ilkbasta 101 ogrencisi varken bu saatlerde onlarin yatborusu icin cagrilmasindan geliyormus.

    . corpus christi : kurucusu kilise adami bishop richard fox bina tamamlanamadan kor olur ve kolejin ogrenciler kendisine kucuk on bahcede 23 kez tur attirirak oldugundan daha buyuk gozukmesini saglamislar.

    . lincoln : john wesley, john le carréburda okumus.

    . magdalen : oscar wilde ve cs lewis bu kolejde okumus unlu yazarlardan

    . merton : eger yazin ziyaret etmeyi dusunuyorsaniz, bahcesinde shakespeare oyunlari olabilyormus o zamalar arastirilip gidilebilir. ayrica icini gezme sansiniz olursa kutuphanede bazi kitaplar halen zincirlenmis bir sekilde duruyor, dunyanin bilgiye ac oldugu orta cag zamanlarinda hirsizligi onlemek icin alinmis bir onlemmis bu. dunyaca unlu yazar j. r. r. tolkien da burda okumus. romanlarindaki konularini belki burdaki kitaplardan esinlenerek yaratmistir :)

    . new : hugh grant, virginia woolf, john fowles burda okumus unlu insanlar arasinda. kolejin bir kismi veba yuzunden olenlerin mezari uzerinde bulunuyormus.

    . oriel : kiz ogrencileri kabul eden son oxford kolejiymis. zaten 13. yy da ilk koleji insa edilen oxford universitesi 1878'e kadar hic kiz ogrenci kabul etmemis. daha sonra 1920 de onlari diplomalariyla odullendirmis.

    . st. john's : tony blair de burda okumus.
93 entry daha
hesabın var mı? giriş yap