4 entry daha
  • abdülhamit'in gözde tarihçisi (!) mustafa armağan'dan alıntılanan metinlerle anlatılan olay.
    armağan bile işin aslını biraz olsun anlatmadan geçememiş, ama bizim ekşi sözlük takımı onu yansıtmaya tenezzül etmemiş:

    mustafa armağan'dan gelsin:

    ***

    peki zilan'da ne oldu?

    1925 yılında patlak veren şeyh said ayaklanmasının şiddetle bastırılması ve ardından gelen kitlesel zorunlu iskân uygulaması adeta kürt milliyetçiliğinin gelişmesi için uygun bir zemin hazırlamış oldu. 1927 baharında bir kürt milli kongresi toplandığını ve kongrede bütün milliyetçi örgütlerin dağıtılarak hepsinin hoybun (bağımsızlık) adlı bir örgüt çatısı altında birleştirilmesine karar verdi. ve bir bayrağı da olan minyatür bir devletin ağrı dağı eteklerinde kurulduğunu görüyoruz.

    önceleri şaşırtıcı bir şekilde uzlaşmacı davranan türk yetkilileri müsait davrandılar ama kürt milliyetçileri bunun bir tuzak olduğu inancıyla anlaşmaya yanaşmadılar. bunun üzerine türk devleti mayıs 1930'da 4. ve 6. kolordulara salih (omurtak) paşa komutasında hareket emri verdi. yine de ilk ateş, kürtlerden geldi. 11 haziran'da başlayan hücum ilk aşamada başarılı oldu, türk ordusu ağrı dağı'ndan atıldı.

    ancak savaş uzayıp yayıldıkça kimin daha dayanıklı olduğu anlaşılıyordu. en son 2 eylül'de meydana gelen büyük bir çarpışmada kürt kuvvetleri türk askerini diyarbakır'a doğru geriletmeyi başardılar ama bu başarı, aynı zamanda kuvvetlerinin son damlasını kullandıkları anlamına geliyordu. üstün asker sayısı ve ikmal imkânlarıyla türk askeri kontrolü ele geçirdi ve isyancılar dağıldı; kürtlerin komutanı ihsan nuri iran'a kaçmayı başardı. bir isyan daha bastırılmış oluyordu.

    ***

    faşist t.c.'nin katliamlar zincirinden bir tanesi dahadır sonuç olarak. oysa o zamanın ileri demokrat ülkeleri fransa, ingiltere, abd falan, toprakları içinde ülke kuran silahlı kuvvetlere karşı müthiş hoş görüyle yaklaşıyordu. kahpe tece!

    ***

    en komik tabir ise; kürt kuvvetlerinin türk askerini diyabakır'a doğru geriletmeyi başarmış! oysa olan şu: ağrı dağı eteklerinden doğubeyazıt'a çekilmiştir türk askeri.
    derdim türk askerinin başarısı falan da değil, umurumda da değil ama kötü niyetli tarih yazmak nasıl bir şey onu göstermek için açtım konuyu.

    ağrı dağı ile doğu beyazıt arası, takriben kuş uçuşu, 23 km.'dir.

    diyarbakır ile ağrı dağı arası ise 402 km.'dir!

    ağrı dağı'ndan doğu beyazıt'a doğru giden istikametin ilerisi (çok ilerisi) diyarbakır'dır ya, o zaman diyarbakır yönü denirse tece ordusu ne kadar da aciz duruma düştü denilebilir belki umuduyla yazmış böyük tarihçi bunu.

    bu şekilde bir tarih yazımıyla, ben de resmi tarihin yazmadığı gerçekleri yazmak istiyorum sayın okurlar.

    1716 petervaradin savaşı'nda osmanlı ordusu, avusturya ordusu'nu londra'ya doğru geriletmei başarmıştı!

    bazı tarihçiler, avusturya ordusu'nun sırbistan'ın orta bölgelerinde 8-10 km.'lik bir geri çekilmesinden söz eder, ama sonuç olarak o istihkamet londra'ya doğru bir istikamettir. di mi ama, her şeyin bi şeyi var.
34 entry daha
hesabın var mı? giriş yap