49 entry daha
  • bu filmin isminin tangled olmasının bir nedeni var elbette, daha önce belirtilmemiş.

    karmakarışıklığı şuradan geliyor: aşina olduğumuz hemen tüm masalların karışımını yapmış adamlar, gayet de güzel yapmışlar.

    esas oğlanımız, bildiğiniz robin hood'dur, giydiği elbiselerle, hırsız oluşuyla, "wanted" afişleriyle, bunu anlıyoruz rahatça. hatta isminin "flynn" oluşu errol flynn'e hayvani bir gönderme.* (bkz 1 ve 2.) rapunzel ablamız zaten ismiyle aşikâr. onun sahte annesi ise, pamuk prenses'teki kötü kraliçe. aynaya bakıp bakıp kendisini süzmesi, güzellik takıntısı ve yine giyinişiyle falan, rahatça anlaşılıyor. filmin başlarındaki bir şarkıda, rapunzel dans ederken "evin tüm işlerini yaparım, her yeri süpürür parlatırım" minvalinde şeyler söylüyordu. bu, ve film boyunca çıplak ayakla gezişi de külkedisine gönderme. eminim daha da var değişik masallar ama ben göremedim.

    neyse, göndermeler manyaklığından değil de, hoş yani. birçok masalı biraraya toparlamışlar, once upon a time gibi olmuş. (film daha eski tabi, bok atmıyorum yahu.)

    tüm bunların dışında son derece güzel bir film, senaryosuyla da, çizimleriyle de, esprileriyle de, dört dörtlük olmuş. hele o diyaloglar. tamamen günümüz diliyle müthiş bir biçimde yazılmış. sadece ortamı değiştirseniz, misal bir gossip girl havası yakalanabilir. (ki o diziyi hiç izlemedim)

    özet olarak şunu diyebilirim, son zamanlarda izlediğim büyük bütçeli animasyonların içinde en sağlamı. zaten en pahalısıymış da.
49 entry daha
hesabın var mı? giriş yap