8 entry daha
  • 1-) nba'de ampül kare biçimindedir, fiba'da ise ikizkenar yamuk şeklinde olup, potaya doğru kenarlar genişler.

    2-) üç sayı çizgileri arasında yaklaşık 50 cm'lik bir fark mevcuttur.

    3-) nba'de her sayı atıldıktan sonra zaman dururken, fiba'da sadece son iki dakikalarda süre durur.

    4-) kullanılan top standartları arasında farklılık mevcuttur. bu sebeple bir zamanlar meşhur spalding marka topun (kavrayışın kolay olması amacıyla ince siyah lastik kısımlarının biraz daha geniş tutulması sebebiyle) fiba maçlarında kullanılmaması bile söz konusu olmuştur.

    5-) nba'de potalar yaklaşık 5 cm daha yüksektir.

    6-) nba maçları 3 hakem ile idare edilir, fiba maçları 2, (saha komiseri ile federasyon temsilcisini bilemiyorum)

    7-) belki en önemli kural farklılıklarından bir tanesi ise top tutulduktan sonra harekete geçerken topu sektirmeden önce serbest bir adıma izin verilip, verilmediğidir. nba'da buna izin vardır, fiba'da ise yoktur. bu yüzden bizim maçlarda sürekli olarak hatalı yürüme çalınır. topu yere vurmadan yürümek ise çabukluğu ve adam geçme hızını artırır, o yüzden bire bir oynamayı seven oyuncular bu kuraldan oldukça fazla etkilenir.

    8-) ancak kanımca en ilginç fark mola isteme biçimleri ile hakemin teknik faul çalma işareti arasındaki benzerlik ve farklardır: nba'de mola istemek için işaret parmağı avuç içine temas ettirilir, teknik faulde ise hakem tarafından bütün parmakların ucu avuç içine değdirilir. halbuki fiba'da hakemin işaret parmağını avuç içine değdirmesi teknik faul anlamına gelir, bütün parmak uçlarının avuç içine değdirilmesi ise mola manasındadır. yani bu iki işaret (neden olduğu bilinmemekle birlikte) iki sistemde farklı sonuçlara yol açmaktadır.

    bu mealde, fiba'da bir oyuncunun işaret parmağını avuç içine değdirerek hakeme göstermesi "bana mola ver" değil "bana teknik faul çal" anlamına gelir.
76 entry daha
hesabın var mı? giriş yap