16 entry daha
  • fizikçi bir babanın ve psikolog annenin kızı. üç yaşındayken isviçre'ye gider ailesiyle. orada sanatla ilgilenmeye başlar. ailesinin çok çekingen olduğunu, birbirleriyle fazla konuşmadıklarını tiyatroya başlamasının sebeplerinden birinin ailesi ile yakınlaşmasına yardım etmesi olduğunu söylüyor irene. charlie chaplin'in filmlerini izledikten sonra yeteneğini geliştirmeye karar verir. sahneye ilk çıkışı 11 yaşındayken olur. cenevre müzik konservatuarına girer ve ayrıyetten birkaç dil de öğrenir (fransızca, ingilizce, italyanca, almanca konuşabiliyor). eğitimine ingiltere'de devam eder. 1984'te paris'e gidip prestijli bir okulda oyunculuk eğitimini ilerletir.

    1987 senesinde ilk filminde oynar au revoir, les enfants'ta piyano öğretmeni rolündeydi. sonraki dört yıl boyunca altı filmde ufak roller alır. 1991'e gelindiğinde ise başına krzysztof kieslowski kuşu konar. yönetmen onu la double vie de véronique'in kadrosuna dahil eder. aslında andie macdowell'ı ister ama sanırım aktrist başka filmlerle uğraştığından olmaz. macdowell çekilince de meydan irene jacob'a kalır ve sinema dünyası gördüğü en güzel aktristlerden birini kazanır. cannes film festivali de bunu bir en iyi kadın oyuncu ödülü ile taçlandırır. belki de yengeç burcu kadını olmasından olacak, karaktere melankolik bir hava katar.

    böyle güzel bir yüze ve yeteneğe sahip olunca doğal olarak hollywood da boş durmaz. aralarında ındecent proposal'ın da bulunduğu birkaç filmin başrolü teklif edilir ama kabul etmez, daha küçük fransız filmlerine odaklanır. 94'te kieslowski ile yine biraraya gelir ve üç renk üçlemesinin kırmızı parçasını çekerler. ikinci ortaklıkları da çok beğenilir ve üç oscar adaylığı alır. ama bu adaylıklar arasında irene'e yer yoktu maalesef. bu filmin getirdiği şöhret ve ilgiden sıkılıp dokuz ay boyunca ortalıktan yok olur. hollywood'dan yine teklifler gelir ama çabuk davranmaz, ortalıkta olmadığı süre boyunca tolstoy, balzac, ısaac bashevis singer gibi yazarların eserlerini okur.

    sinemaya geri döndüğünde ise açlıkla saldırır filmlere. 95'te altı filmde rol alır. bunlar arasında michelangelo antonioni'nin beyond the clouds filmi ve shakespeare uyarlaması othello da vardır. othello ayrıca irene'nin bütün repliklerinin ingilizce olduğu ilk filmidir. oynadığı diğer filmlerse pek kayda değer değildir ancak. amerika deneyimleri kariyerine bir şey katmaz. ıncognito, u.s. marshals gibi iyi eleştiriler almayan, onu büyük bir yıldız yapmaya yardım edemeyecek filmlerde oynar. hatta history ıs made at night gibi beş para etmez b-sınıfı bir aksiyonda bile rol alır. 2000'li seneler ile kariyeri iyice düşüşe geçer ve basit bağımsız filmlerde oynar artık. bu sürede macaulay "evde tek başına" caulkin ile de yolu kesişir. 2000'de madam melville oyununda sahneye çıkar.

    hala sinema dünyasının içinde... hala güzel ama ne yazık ki onu görmeyi istediğimiz türde filmlerde rol almıyor kieslowski öldüğünden beri.
13 entry daha
hesabın var mı? giriş yap