9 entry daha
  • gerek yurt içi gerek yurt dışı her bankaya özel kodlardır. yurt içi ve yurt dışı döviz transferlerinde kullanılmaktadır. bu kodlar 11 haneli olup, son 3 rakamı şube kodunu belirlemektedir. yurt içi veya yurt dışı hiç farketmez, alıcı bankanız iban kullanan ülkeler arasındaysa, sadece alıcı bankanın genel merkez swifti döviz transferinizi sorunsuz tamamlamanız için yeterlidir.

    türkiyede, yurt içi döviz transferlerinde, ilk 8 hane yeterlidir. çünkü belirttiğim gibi, ülkemizde iban kullanılması mecburi olduğundan sistemler otomatik olarak ilgili hesaba geçiş yapmaktadır.

    yurt dışına giden döviz transferlerinde, özellikle çin, hong kong, tayland gibi iban kullanmayan uzak doğu ülkelerinde swift kodlarında şube belirtilmesi önemlidir. alıcı bankanın genel merkez swifti bazen yeterli olsa da şube bilgisi ile gitmesi daha sağlıklıdır. şube bilgisi,swift kodunun içerisinde yer almıyor olsa bile, 'xyz branch' bilgisi gönderilen transferin swfit mesajına ilave edilebilmektedir. o yüzden uzak doğu işlemlerinde olabildiğince branch yani şube bilgisinin temin edilmeye çalışılması gönderen kişinin yararına olacaktır.

    amerika ve avrupa bankalarında ise, swift kodlarına eş değer, avrupa bankaları için blz ve amerika için fedwire kodu denilen 9 haneli rakamlar eşlik etmektedir. bu rakamlar aynı swift kodunun görevini üstlenmektedir. varsa swift kodu yoksa blz ve fedwire kodu da bu bankalarda geçerli olmaktadır.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap