156 entry daha
  • ehl-i beyt kültür ve dayanışma vakfı başkanı şeyh ali yeral'ın hakkında şöyle bir derleme yaptığı inanış biçimi.

    tenasüh (yeniden doğuş - reenkarnasyon)

    a- tenasüh ayetleri:

    1- ''dediler ki: rabbimiz bizi iki kez öldürüp, iki kez dirilttin...'' (mümin:11)
    2- ''allah'ı nasıl inkar edersiniz ki, siz ölü idiniz, sizi diriltti. yine öldürecek, yine diriltecek, sonra o’na döndürüleceksiniz...'' (bakara: 28)
    3- ''...sonra, belki şükredersiniz diye sizi ölümünüzün ardından tekrar dirilttik...'' (bakara: 56)
    4- ''...allah da kendisini yüz sene öldürüp sonra diriltti.'' (bakara: 259)
    5- ''biz elbette insanı en güzel biçimde yarattık. sonra da onu aşağıların en aşağısına çevirdik.'' (tin: 4-5)
    6- ''onlar: allah bize ant verdi ki, bize ateşin yiyeceği bir kurban getirmedikçe hiçbir peygambere inanmayalım, dediler. de ki: size benden önce açık deliller ve bu dediğinizi de getiren peygamberler gelmişti. eğer doğru iseniz niçin onları öldürdünüz ?'' (al-i imran: 183)
    7- ''and olsun, elçiler onlara açık deliller getirmişlerdi. fakat önceden yalanladıklarından ötürü inanmak istemediler...'' (araf: 101)
    8- ''...halbuki kuran, onların yanındaki tevrat’ı doğrulayan hak bir kitaptır. de ki: eğer inanıyorsanız, bundan önce neden allah’ın peygamberlerini öldürüyordunuz ?'' (bakara: 91)
    9- ''ondan sonra, kendi kavimlerine peygamberler gönderdik. onlar da kavimlerine açık mucizelerle geldiler. daha önce inkar etmiş oldukları şeye inanacak değillerdi...'' (yunus: 74)
    10- ''nuh'a, senin kavminden daha önce iman edenlerden başkası sana inanmayacaktır. artık onların yaptıklarından dolayı üzülme diye vahyedildi.'' (hud: 36)
    11- ''and olsun ki, daha önce yusuf da size açık delillerle gelmişti. siz onun getirdiğine hep şüphe ile bakmıştınız.'' (mümin: 34)
    12- ''halbuki daha önce onu inkar etmiş, uzak yerden gaybe taş atmışlardı.'' (sebe: 53)
    13- ''ilk yaratılış ile yorulduk mu ? hayır, onlar yeniden yaratılma hususunu karıştırıp şüphe içindedirler.'' (kaf: 15 )
    14- ''o gün her ümmetten bir grubu haşrederiz.'' (neml: 83). ''oysa ahiretteki haşir sadece bir grup için değil bütün insanlar içindir.'' (kehf: 47)

    b- mesh (insandan hayvana geçiş) ayetleri:

    1- ''cumartesi günü içinizden azgınlık edenleri elbette bilmişsinizdir. işte onlara: aşağılık maymunlar olun ! dedik.'' (bakara: 65)
    2- ''onlar, yasaklanan şeyleri inatla yapmaya devam edince, onlara: aşağılık maymunlar olun ! dedik.'' (araf: 166)
    3- ''allah kimlere lanet ve gazap etmişse, kimilerinden maymunlar, domuzlar ve şeytana tapanlar yapmışsa, işte onların yeri daha kötüdür...'' (maide: 60)
    4-''ey kitap ehli, biz bazı yüzleri silip arkalarına döndürmeden ya da cumartesi adamlarını lanetlediğimiz gibi, onları da lanetlemeden önce, yanınızdakini doğrulayıcı olarak indirdiğimiz kitaba inanın.'' (nisa: 47)
    5- ''size böyle ölümü takdir ettik ki, kılıklarınızı değiştirip sizi bilmediğiniz bir biçimde yaratalım.'' (vakıa: 61)
    6- ''dileseydik, oldukları yerde onların suratlarını değiştirirdik de, artık ne ileri gidebilir, ne de geri dönebilirlerdi.'' (yasin: 67)
    7- ''allah onlara: aşağılıkla sinin orada ve benimle konuşmayın der.'' (muminun: 108)
    8- ''yüzükoyun yürüyen mi, yoksa dümdüz yolda dimdik yürüyen mi daha doğru yoldadır ? '' (mülk: 22)
    9- ''vahşi hayvanlar bir araya toplanıp haşredildiğinde...'' (tekvir: 5)
    10- ''de ki: ister taş, ister demir, isterse gönlünüzde büyüyen tuhaf bir yaratık olun...'' (isra: 50-51)
    11- ''yeryüzünde hareket eden her hayvan ile kanatlarıyla uçan her kuş sizin gibi birer ümmettir.'' (enam: 38)
    12- ''dilediği herhangi bir suratla sana çeki düzen vermiştir.'' (infitar)

    c- imtihan ve ceza:

    1- bazıları ahireti inkâra götürür şüphesiyle tenasühü reddeder. oysa dünyada da ceza var: ''belki dönüp yola gelirler diye, mutlaka onlara o büyük ahiret azabından ayrı olarak, yakın dünya azabını da tattıracağız.'' (secde: 21)
    2- kimileri sevapla cezanın birden fazla deriye verilmesinin mümkün olmayacağı düşüncesiyle tenasühü reddeder, oysa ''o ayetlerimizi inkâr edenleri yakında bir ateşe sokacağız ki, derileri piştikçe azabı tam tatsınlar diye, onlara başka deriler vereceğiz.'' (nisa: 56)
    3- tenasüh yoksa sakat, bela ve musibetli doğan milyarlarca insanın açıklamasını kim yapabilir? ''başınıza gelen herhangi bir musibet kendi ellerinizin yaptığı işler yüzündendir.'' (şura: 30, zümer: 51...)
    4- tüm insanlar eşit ortamlarda sınanacakken, dünyadaki maddi, manevi, sosyal ve huzur alanındaki uçurumların açıklamasını kim yapabilir? ''biz sizi sınamak için şerre de, hayra da müptelâ kılacağız. sonunda bize döndürüleceksiniz.'' (enbiya: 35, bakara: 155)

    d- dünyadan tenasüh gerçekleri:

    1- amerika'daki virginia ünv. prof.lerinden stevenson hindistan, sri lanka, burma, tayland, vietnam, batı asya ve türkiye gibi ülkelerde 1600 den fazla reenkarnasyon olayını ispatlamıştır.
    2- eflatun, pisagor, edison, pantainos, plutin, gote, papa augistin, benjamin franklin, henry ford, emerson, victor hugo, alman bohum, kant’ın öğrencisi vihte, belçikalı van helmond... gibi dünyaca ünlü filozof, bilim adamı, mucit ve yazarlar tenasühe inanan binlerce önemli şahsiyetlerden sadece bir kaçıdır.
    3- hipnozcu joe keton 8000 kişiyi, bir önceki hayatına geriye döndürmüş ve konuşturmuştur.
    4- doğuştan kör olanlar bile, hipnozla bir önceki hayatlarında gördüklerini anlatıyorlar.
    5- mozart 3 yaşında piyano çalmış, 4 yaşında konserler vermiş, 5 yaşında ise besteler yapmıştır. paganini 9 yaşına geldiğinde ona öğretmenlik yapacak kişi kalmamıştı. pascal 13 yaşında euclide'nin 32 problemini çözdü. gauss ilk matematik problemini çözdüğünde 3 yaşındaydı. süveyş kanalının açılmasında, yüzlerce çalışanın başına müfettiş olarak atanan ericcson 12 yaşındaydı.
    6- 1721’de lübeck’de doğan henry doğumunun ilk haftalarında konuştu. 2 yaşındayken 3 lisan biliyordu. yine jean philippe 7 yaşında iken almanca, fransızca, latince ve ibranice bilmekteydi. 1942’de amerika'da doğan kalvin widenar, seansla 2000 yıl öncesine gitmiş, eski mısır kralı olduğunu söylemiş, o zamanın dilini konuşmuş ve hiyeroglif yazısını yazmıştır.

    e- tenasüh hakkında birkaç önemli delil:

    ''ey ali ! seni kafir ve zina çocuğu asla sevmez.'' hz. muhammed (s.a.a)
    ''insanlar uykudadır, öldüler mi uyanırlar.'' hz. muhammed (s.a.a)
    ''and olsun ki bu ümmetten maymun olmuş kavimlerin bir bir soyunu biliyorum.'' imam-ı ali (a.s) tefsir-i safi (1/622)
    ''sizden niceleri atasının kafatasıyla su içmekte, çok özlediği kardeşinin de etini yemektedir.'' imam-ı ali (a.s)
    ''her müminin mutlaka bir eceli ile ölümü, bir de öldürülüşü vardır. eceli ile ölen öldürülmek, öldürülen de eceli ile ölmek üzere diriltilip tekrar gönderilir.'' imam bakır (a.s). (bihar-ı envar: 53/71, tefsir-i safi: 1/734, tefsir-i ayaşi: 2/113, tefsir-i burhan: 2/166)
    ''her müminin 7 kemal ve 7 beşeri bedenleşmesi, kâfirin ise 7 mesh (aşağılık - hayvan kalıbına) girmesi vardır.'' cafer-i sadık (a.s)
    ''bazen ruh bedeni terk eder, allah da ona başka beden giydirir... insan sürekli surattan surata, yaratılıştan yaratılışa, inançtan inanca, mevkiden mevkiye, halden hale taşınır ki; iyilerden ise mukarrabin alemine girer, kötülerden ise şeytanlar alemine iltihak edene kadar beden değiştirmesi devam eder.'' tefsir-i safi mukaddimesi.

    ibn-i sina adhaviyye'de, ibn-i zekeriya razi ilm-i ilahi'de gazali de tehafüt eserinde tenasühü onaylar.
    ''allah buhtunnnasr'ı dişi hayvana meshetti (çevirdi). 7 yıl farklı hayvan kılığına girdi.'' yakubi tefsiri: 174
    ''biz sevdik aşık olduk, / sevildik maşuk olduk,
    her dem yeni doğarız, / bizden kim usanası.'' y. emre
    ''dünyaya çok gelip gittim / erenler eteğin tuttum.'' y. emre
    ''nice gelmiştir ol aliyy-i haydar,
    ahir mehdi sahip zaman ali’dir.'' kul bayram
    ''ölüm doğmaktır, kabirse gökyüzünün emaneti olan beşiktir.'' victor hugo
    ''büyük başarı ve dehalar, insanın farklı zamanlarda dünyada doğup yaşayarak edindiği uzun tecrübelerden başka bir şey değildir.'' henry ford
    ''tenasüh inancı yeni katolik inancıyla kesinlikle çelişmez.'' belçikalı kardinal versia.
    ''habil’in ruhu şit’e, ondan da musa’ya geçmiştir. insanlar doğumdan kurtulana dek dünyaya gelip giderler.'' yahudilerin talmud ve zuhar kitapları.
    ''ölümle hayat arasında kaybolup gitmiştim. insanlar arasındaki ilişkiyi düşündükçe, kendimi karanlık tünellerin içinde hissediyordum. oysa tenasüh sayesinde, ölümle hayatın anahtarını ve karanlık tünellerin ışığını buldum. kimimiz mevlasını 20, kimimiz 100, kimimiz de 1000 yılda bulur'' cubran halil cubran.
    c. halil cubran nebi kitabında der ki: ''bir müddet sonra rüzgarın kanatlarında taşınacağım ve başka bir kadın bana hamile kalacaktır.'' ramedü'ı - ecyal kitabında da: ''yakında beni tekrar göreceksiniz, çünkü başka bir kadın beni tekrar doğuracaktır.''
    ''size bir ömür yetmezse şayet ki, tek ömür yetmeyecek elbet.''
    önünüzde ömürlerin peşinden, çok ömürler vardır.'' mihail naime
    ''temiz ruhlar hem dünyada hem de gökte farklı bedenlerde en güzel imkanlarda yaşarlar.'' büyük yahudi tarihçi yusifos.

    ş. hürr-i amili, receb-i bersi, ibn-i şehraşub, fayd-ı kaşani gibi şii ulemalarla, ibn-i sina, gazali, ibn-i razi, prof. y. nuri öztürk, prof. süleyman ateş gibi sünni ulemalar tenasühü kabul edenlerden sadece birkaçıdır.''

    ehdav genel başkanı ali yeral.

    edit: imla.
521 entry daha
hesabın var mı? giriş yap