3 entry daha
  • nedense girişiyle bana hep shine on you crazy diamond'u anımsatan bu aşmış parçanın ilk bölümü adını david lean'in brief encounter'ından almıştır. "not the regal creature of border caves" sözleri 1306'da, ingiltere kralı 1. edward'ın iskoçya üzerinde hak iddia etmesine karşılık krallığını ilan eden (bizim de braveheart'dan aşina olduğumuz) robert the bruce'a (1274-1329) ithaf edilmiştir. fish'in iskoç olduğu düşünüldüğünde, taç giyme töreni iskoçya'nın özgürlük ve onurunu geri kazanma adına ingilizlerle girdiği savaşın başlangıcı sayılan bir kahramanın ilham konusu olması pek de yadırganacak birşey değildir. bruce'un krallığını ilan etmesiyle çılgına dönen edward kuzey sınırına oldukça güçlü bir ordu yollar. gerek kalabalık ingiliz ordusu karşısındaki sayısal azlıkları gerekse içlerinde bulunan birkaç hainin satması sonucu iskoç ordusu ağır bir yenilgi alır. bruce ve adamları athol ve argyll bölgelerindeki dağlık arazide saklanırlar. edward arkalarından bruce'u bulmaları için yüzlerce adam yollar ancak hiçbiri başarılı olamaz. bir rivayete göre bu kovalamaca sırasında umudunu kaybeden bruce bir mağaraya sığınır. o sırada ağlarını örmeye çalışan fakat sürekli düşen örümceği farkeder. örümcek her düşüşünde başa dönüp tekrar denemektedir. örümceğin bu azmi bruce'a umut, cesaret ve en bilinen sözü için fikir verir. "eğer ilk denemede başaramadıysanız tekrar tekrar deneyin" (if at first you don't succeed, try, try again)... bruce bannockburn'de ingilizleri yenilgiye uğratarak hakkı olan iskoç tahtına oturur.

    parçanın ikinci bölümü adını billy wilder'ın alkolizmin pençesindeki bir yazarı konu alan filmi the lost weekend'inden almıştır.

    üçüncü bölüm olan blue angel'ın isim babası 1930 yapımı josef von sternberg filmi der blaue engel'dir. fish'in söylediğine göre sözlerde adı geçen magdalene aslında bir fahişe değildir. magdalene sözlerdeki şiirsel anlatımı yakalayabilmek adına bu damgayı yemiştir. (kendisine fugazi'nin sözlerinde de rastlanmaktadır.)

    dördüncü bölüm misplaced rendezvous fish'in edinburgh'de bir barda tanıştığı ve pete*'in düğününe davet ettiği modele ithaf edilmiştir. "the weekend career girl never boarded the plane"'de sözü edilen kişi aylesbury'e gelmeyi vaad eden ama beklenilen uçaktan hiç inmeyen bu modeldir.

    son bölüm windswept thumb, yok kenarında parmağı havada kendisini alacak arabayı bekleyen, ancak önünden geçip giden araçlardan başka birşey alamayan otostopçuyu betimler. "the habit of a windswept thumb" bir bakıma loserlığı alışkanlık haline getirmiş olmaktır aslında...
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap