63 entry daha
  • download'i ve install'u ile hepi topu yarim saatimi alan ucretsiz os x update'i.

    update'in ana getirisi olan performans iyilestirmelerini su an cok farketmemis olsam da*, su an icin benim icin en onemli artisi neredeyse ios'e release edildigi ocak 2010'dan beri os x'e gelmesini bekledigim ibooks oldu. yillardir mac uzerinde guzel bir e-reader tecrubesi yasamak icin taklalar atip sony'nin reader application'una iktifa ettikten sonra colde vaha gibi geldi resmen. bu tecrubenin bu kadar iyi olmasi, ibooks'un mac platformuna, e-book konseptinin ataga gecip patlama yaptigi 2008 basindan bu zamana neredeyse 6 senelik gecikmeli gelmesinin ne kadar salak bir karar oldugunu kanitlar nitelikte.

    bunun disinda mavericks, her yeni os x release'inin yasadigi sorunlari yasamakta. birlikte gelen safari 7.0'nin touch interface'i ile sorunlari var. launchpad de touchpad ile ulasildiginda gerceklesen animasyon puruzsuz degil. buyuk ihtimalle 1-2 hafta icinde bunlari gideren bir update gelecektir.

    ayrica genel olarak yapilan scrolling iyilestirmeleri hala tam oturmamis. multitouch'in geldigi snow leopard'dan beri eksik olan gesture'lari kisisellestirme kitligi devam ediyor. 2 parmak ve 3 parmak iceren gesture'lar sistem bazinda hala ayni fonksiyonlari yerine getiriyor. oysa, 2 parmak bir app'in tek penceresi icindeki scrolling'i, 3 parmak app'in icindeki tab'lar arasinda degisimi, 4 parmak da ekranlar arasindaki degisimi kontrol etseydi touchpad'i cok daha efektif olarak kullanabilirdik. finder* ve safari bundan fazlaca yararlanabilirdi. kullanici tecrubesi ve etkilesiminin bu kadar el ustunde tutuldugu bir firmada bu tur sorunlarina senelerdir cozum getirilmemesi en azindan benim icin hayal kirilkligi.

    mavericks, steve jobs'in lion'u lanse ederken os x'in gorecegi son update oldugunu soylediginden beri os x'e gelen ikinci update oldu. tam "hah kedi isimleri bitti, artik su 11. surum'e geciyoruz sonunda" diye dusunurken, bu yeni california isim konseptine gecmeleri bana os x'i daha yillarca sakiz gibi uzatacaklari hissiyatini veriyor. en fazla ios7'nin ios'e getirdigi makyaj gibi bir makyaj gorecegiz arayuze sanirim, baska bir california ismi altinda.

    biraz once cikan onceki os x surumleri icin yillar once yazdigim entry'leri tekrardan okudum. mavericks icin yazdiklarimla ne kadar uyustuklarina artik malesef sasirmiyorum.

    edit: bir de app nap magdurlari icin edit geceyim. app nap minimize ettiginiz, idle durumda olan veya penceresini baska bir pencere ile uzeri kapattiginiz uygulamalarin cpu tuketimini dusurerek arkaplan islemlerin pil yemesini engelleyen bir ozellik.

    eger gece birakacaginiz veya arkaplanda olmasina ragmen cpu tuketiminin azalmasini istemediginiz isleri yapan app'ler kullaniyorsaniz**, applications dosyasindan app'inizin icon'una sag tiklayarak "get info" penceresine ulasip "prevent app nap"i check etmeniz yeterli. boylece app nap bu uygulamalari es gececektir pil tasarufu cabalari sirasinda.
111 entry daha
hesabın var mı? giriş yap