60 entry daha
  • asla hakkının tam olarak teslim edilmediğine inandığım, karl malone'la beraber beni bir nba ve utah jazz hayranı yapan iki basketbolcudan biri olan efsanevi sporcu.

    bir sporcunun kariyeri değerlendirilirken yapılan yorumlarda, genellikle o'nun en üst düzey performansları en büyük etkiye sahip oluyor ve dilimizde çoğunlukla istikrar olarak kullanılan ancak ecnebilerin longevity * kelimesiyle ifade ettikleri etmen ise çoğu zaman göz ardı ediliyor.

    nasıl ki futbolda ronaldo luís nazário de lima'yı överken lionel messi ve/ya cristiano ronaldo'yu haddinden fazla küçümseyen sayıca oldukça önemli bir güruh varsa, aynı durum bence -john stockton özelinde- basketbol sporu için de geçerli. potansiyeli, sağlıklıyken ulaştığı seviye belki de günümüzün en iyi iki futbolcusundan da yukarda olsa da *, şahsen "gerçek ronaldo" denilince benim aklıma kariyerinin çok önemli kısmını sakatlıklarla ve sahip olduğu bira göbeğiyle geçirmiş, işine yeterince saygı duymayan sıradışı bir yetenek geliyor. diğer tarafta ise takriben 8'er 10'ar yıldır işlerini en üst düzeyde yapan, muhtemelen daha uzun yıllar da yapmaya devam edecek olan ve halen sürekli gelişen biri arjantinli, biri portekizli iki çok büyük sporcu görüyorum.

    bunu stockton'a bağlamak gerekirse, nba tarihine biraz hakim olan herkesin kabul edeceği üzere stockton kariyerinin en iyi döneminde bile ne bir magic johnson, ne de bir isiah thomas'tı. hatta ve hatta kendi dönemindeki oyunculardan kevin johnson ve gary payton'ın prime'larının o'nunkinin üzerinde olduğu bile söylenebilir. lakin -vücudunda hiv virüsü tespit edildiği için kariyeri olması gerekenden malesef çok önce biten magic'i ayrı tutuyorum- bu isimlerden hiçbiri ne stockton'ın istikrarına ne de sürekliliğine ulaşamadı.

    kısacası, dream team belgeselinde görülebileceği üzere, 1992 olimpiyatları esnasında takım arkadaşları otelden dışarı çıkamıyorken, el kamerasıyla barcelona sokaklarında saatlerce dolaşan ve kimse tarafından tanınmayan bu sıradan görünüşlü, 41 yaşında bile halen nba'in önemli point guard'larından biriyken emekli olan, 20 yıllık kariyerinde -18'i aynı sezonda olmak üzere- toplamda yalnızca 22 maç kaçırmış, asist ve top çalma rekorları "nba'in kırılamayacak rekorları" arasında bulunan profesyonellik abidesini sevin, sevdirin.
63 entry daha
hesabın var mı? giriş yap