22 entry daha
  • haneke’nin herzaman yaptığı gibi seyirciyi rahat rahat karanlık bir salonda oturtup kendiliğinden filmin kahramanlarıyla özdeşim kurup sonra da bundan suçluluk duymaksızın göndermediği filmi...rahatsız edici ama bi o kadar karmaşık psikolojik örüntüleri abartmaksızın dramatize etmeden nasıl yapabiliyorsa hep şaşırarak izlediğim yalınlığıyla vermeyi başardığı çarpıcı filmi. oyuncularını ayrıca takdir etmek gerekir, isabelle huppert (erika), benoit magimel (walter), annie girardot (erika’nın annesi)... ek bilgi olarak; la pianiste’ (piyanist), cannes film festivali’nde michael haneke’a büyük jüri ödülü, filmin başrol oyuncuları isabelle huppert’e ‘en iyi aktris’, benoit magimel’e en iyi aktör’ ödülünü kazandırır. ve izlendikten sonra akılda bi takım sorular bırakarak sinema salonu geride bırakılır...
    walter erika’nın beyaz atlı prensimiydi? hayatı boyunca çekmesi gerektiğini düşündüğü cezaların tümü nü onun erika’nın adına gerçekleştirecek bir prens. film boyunca erika’nın tüm kötücül davranışlarının karşılığı bir cezayı uygun görüyordu walter... yoksa erika mı?
    porno dergiler üzerine istekle gevezelik eden öğrencisini aşşağılayışı gibi aşşağılıyordu walter, erika’nın arzularını aynı bayağılıkla ifade ettiği mektubunu okuduktan sonra...walter’ı reddedişinin karşılığını spor salonunda aşağılanarak, annesiyle birlikte olma arzusunun karşılığında tecavüze uğrayarak... son olarak müzik kariyerini ve hayatını mahvettiği öğrencisi içinse tüm kariyerini ve hayatını walter’ın umursamazlığı uğruna sonlandırarak.
    walter erika’nın beyaz atlı prensiydi, yıllarca dövülmeyi, aşağılanmayı, yok edilmeyi beklemişti...peki ya erika walter’ın nesiydi?
    bilinçdışı arzuları kamçılanmış bir erkekmiydi sadece. yoksa onu reddeden ve isteyen, öğrencisinin elini parçalayacak kadar kıskanan bir kadının deliliği bu deliliği baştan çıkarma arzusumuydu onu erika’ya çeken-iten.
    izleyici için rahatsız edici olan erika’nın patolojik eğilimlerimiydi yoksa cinselliğin bayağı ve zorba yanının bu kadar açıkça yüzümüze çarpması mı? yoksa bizde her sevişme sahnesinde walter’la birlikte engellenip sanal hazzımıza ulaşamıyormuyduk.
177 entry daha
hesabın var mı? giriş yap