4 entry daha
  • 1908 yılında kurulmuş ve ancak 1980 yılında resmi bir kimlik kazanarak çocuk esirgeme kurumu halini almış dernek.

    ayrıca atatürk tarafından filan kurdurulmamış olup, zaten halihazırda bu mümkün de değildir. bunu anlamak için tarihlere bakmak kafi. kaldı ki, kurucularının kimler olduğu ve sonradan verilen destek de belgelerde mevcuttur. ancak 1937 yılında kamu yararına çalışan dernek statüsünde görülmüştür. (tam 30 yıl sonra yani)

    darüleytamların şehit çocuklarının ihtiyaçlarını karşılamada yetersiz kalması üzerine önce kırklareli'nde kurulmuş yaklaşık on yıl sonra 1917 yılında ulusal nitelik kazanmıştır.

    şimdilerde 23 nisan çocuk bayramı adını alan ve şenlikler, kutlamalar arasında sürüp giden gün, esasen bu derneğin şehit çocukları ile yoksul çocukların en azından bir gün hatırlanması gayesini güderek bu günü düzenlemeleri ile başlamıştır. cemiyet tarafından asıl amacına uygun olarak düzenlenen bu gün, yıllar sonra (gelenek haline gelmiş olan) bu günün resmi bayram ilan edilip, dünya çocuklarına armağan edilmesi ile bugünkü şenlikli halini alır.

    yani yardıma, desteğe muhtaç çocukların anıldığı ve gayesi bu yardımın sağlanması olan bir günken, parası yetmeyenlerin kostüm alamadığı ve katılamadığı bir törenler ve eğlenceler yumağı olur.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap