28 entry daha
  • 14 haziran 1926 tarihinde, atatürk'e, izmir'de yapılması planlanan suikast girişimi. suikast planı, terakkiperver cumhuriyet fırkası üyeleri tarafından planlanmış ancak başarılı olunamamıştır.

    bir çok kaynak, atatürk'ün izmir'e bir gün geç gitmesinin sebebinin, suikasti önceden öğrendiği için olduğunu söylüyor. ama atatürk'ün geç gitmesinin sebebi sadece bu değil. giritli şevki olayı ihbar edene kadar, suikastın olacağını atatürk'e bildiren izmir valisinin de bundan haberi yoktu. atatürk, başka kaynaklar tarafından suikastin olacağını haber alsa da, onun geziyi bir gün ertelemesinin başka bir sebebi daha vardır. bu da; fransalı mariana(ismi buydu diye hatırlıyorum) isimli bir kadının, mustafa kemal'e, türkiye'ye geleceğini söyleyip, onu karşılamasını istemesi üzerine paşanın fikrini değiştirmesidir. (coğu kaynakta geçmez)

    suikastın olacağı gün atatürk'ün hangi güzergahı kullanacağını bilen tetikçiler, o bölgede konumlanarak atatürk'ü çarpraz ateşe tutacaklardı. onlara göre atatürkün tam o bölgeden geçeceği saat bile belliydi ve onları sakız adasına kaçıracak olan giritli şevki'ye de tam olarak gelecekleri saati söylemişlerdi. o zamanın haberleşmesini düşünürsek 'biz biraz daha geçikecez haberin olsun şevki' diye bir haber de yollayabilecekleri telefonları da olmadığından, giritli şevki olaydan şüphelenmiş ve 'bunlar gelmediğine göre kesin bir aksilik oldu yakalandılar. bari gidip haber vereyim hiç değilse ceza bile alsam haber verdiğim için minimum düzeyde alırım' mantığıyla soluğu izmir valiliğinde almıştı. bu şekilde suikast planı bozulmuş ve çete üyelerinin tümü silahlarıyla birlikte ele geçirilmişti.

    gerisi zaten;
    istiklal mahkemeleri
61 entry daha
hesabın var mı? giriş yap