1 entry daha
  • anavatanı rusya olan, kumsalda da, deniz kıyısında da, dağ başında da, bozkırda da, çok tuzlu topraklarda da, bol nemli/yağışlı iklimlerde de, yıllık 300 mm yağışlı iklimlerde de (yıllık 300 mm yağmurun altı çölleşme eğilimi gösteren yerlerdir) yetişebilen, -50 c/+50 c (eksi elli derece santigrad/artı elli derece santigrad) aralığında bulunan tüm sıcaklık değerlerine dayanıklı olan süper ağaç. istenirse çalı olarak, istenirse ağaç olarak yetiştirilebilir, sanayi ve trafik kaynaklı kirli havaya da dayanıklıdır. türkiye'nin her tarafında yetiştirilebilir.
    ingilizce'de adı "oleaster" (yabani zeytin) ya da "russian olive" (rus zeytini) olarak geçmektedir zeytin ağacına benzerliğinden ötürü. oysa ki zeytinle hiçbir akrabalığı yoktur ve zeytin ağacının aksine kışın yapraklarını döker.
    bu zamanlarda (mayıs sonu) kuzey yarımkürede yetiştiği her noktada en baskın kokulardan biri bu ağacın çiçeklerinin hoş kokularıdır. az ötedeki iğde çiçeklerinin kokusunun -camı açmanız halinde- tüm odaya dolması çok fazla zaman gerektirmez.
52 entry daha
hesabın var mı? giriş yap