8 entry daha
  • miras yolu ile tarım arazisi bölünmesinin önüne geçilme kisvesi altında, tarım arazileri artık el değiştiremeyecek ve yasal mirasçıları tarafından sadece kendi payları olarak satılamayacaktır.

    diğer taraftan hazine arazileri, jeotermal ısı kaynaklarına yakın araziler büyük parseller halinde büyük şirketler tarafından kapatılmakta ve bu alanlarda topraksız tarım yapmaktadır. topraksız tarım kelimenin tam anlamı ile endüstriyel tarımdır.

    maksimum verimli şartlar yaratılarak (güneş, ısı, havalandırma), bitkinin topraktan alacağı besini formülize edip sıvı halinde su çözeltisi içinde yetiştirmek anlamına gelmektedir.

    endüstriyel olarak tohumların verimleri hollanda, danimarka ve israil gibi ülkelerde 100 yılı aşkın sürelerdir kayıt altına alınmakta ve en mükemmel ırkları yaratmak için birbirleri ile melezlendirilmiştir.

    işin içine bu yetiştirme sürecini insan gücünden çok otomasyon sistemlerinden faydalanması sebebi ile iş gücü tasarrufu ve suyu topraklı tarıma göre 1/10 oranında harcaması sebebi ile yetiştirme sürecinde faydaları mevcuttur.

    sistemin bu hali ile tek dez avantajı yatırım maliyeti kalemleri olmaktadır. sera başına ortalama maliyet 65.000 tl seviyelerindedir. ilk 3 ay para kazanamayacağınız dönem,3 ve 8 ay arası ürün ile yatırım amorti edilmekte, son 3 ay ürün satışı kar için olacaktır, 1 ay yetiştirme ortamının hazırlanmasıda var tabi. sonraki sene hazır yatırımla birlikte iki sene sonunda kazanacağınız para 150.000 tl/dönüm başı olmaktadır. belirtilen rakamlar çilek veya domates yetiştiriciliği baz alınarak öngörülmüştür.

    hal böyleyken zaten borç içinde yüzen çiftçi yeni yatırım yapamamakla kalmıyor, toprağında organik domates sertifikaları alan ürünlere bile fiyat avantajı sağlayacak kalitede ve çok sayıda ürün ile çiftçi ve organik topraklı tarım yapan yatırımcıyı biterecek konuma gelecektir.

    acilen kooperatiflerin ve orta ölçekli arazi sahiplerinin, arazilerinin bir kısmında topraksız tarım sistemini deneyerek çağa ayak uydurmaları gerekiyor, aksi halinde bitecekleri süreç çok yakında en fazla 5 sene zarfındadır.

    bugün kendi arazisinde tarım yapan çiftçi, dönümünü 2.000 tl'ye sattığı arazisinde en fazla 1.500 tl maaş alarak çalışacaktır. bu maaş bile kendisine lükstür karısı çoluğu çoçuğu 600 tl'ye talim ettirirler.

    ey köylü akıllı ol, toprağına, ürettiğine sahip çık.
46 entry daha
hesabın var mı? giriş yap