• çok uzun bir zamandır aklımda olup nihayet yazmak istediğim bir konu. karakter sınırlaması nedeniyle aslında tam açmak istediğim başlığı açamadım. şu şekillerde olabilirdi örneğin: "yabancıların kendini ifade edebilmeleri vs türklerin kendini ifade edebilmeleri" ya da "yabancıların kendilerini ifade edebilmelerindeki özgüvenin nedenleri"

    not: buradaki yabancılardan kasıt, batılı eğitim görmüş ve daha çok bir avrupa ve amerika halkıdır.

    tanım: yabancılarda bir mikrofon uzatıldığında ya da toplum içerisinde konuşma yapıldığında kendiliğinden var olan bir özgüvene bağlı olarak ortaya çıkan rahatlıktır.

    mikrofonu elimize alıp sokaklara çıkalım ve halka belli konularda sorular soralım. kendine güvenerek cevap verebilen insan sayısı o kadar azdır ki. çok büyük oranı ya çok utanır, ya çekinir, ya tutuktur. medeni cesareti olan da kamera karşısına geçince çok heyecanlanır.

    yine bizde bir talk şovda program sunucusu bir izleyiciyi sahneye alıp espriler yapsın. izleyici o kadar utanır ve pasif kalır ki, bir şey diyemez programcıya. oysa bir ellen degeneres şovda ellen bir laf atar ön sıralardan birine kadın da ordan çatır çatır cevap verir.

    yine yabancıların programlarındaki insanların hallerine bakıyorum ve inanamıyorum. yoldan geçen kişiye soru sorulsun mesela ve görün o insanlar ne bir tekliyorlar, ne çekiniyorlar. düşünceleri ne ise çatır çatır söylüyorlar. öyle ki program sunucusu ya da röportajcı sanki kırk yıllık arkadaşıymış gibi bir rahatlıkları bile oluyor. üstelik espriler yapabiliyorlar ya.

    sanırım bunun nedeni aile ve okul eğitimlerinde özgüvene verilen önem. çocuk yetiştirirken buna çok dikkat ediyorlar bence. bizdeki gibi her şey "ayıp, yasak, günah" gibi baskılarla olmuyor.

    az önce game of thrones'da arya stark rolünde oynayan maisie williams'ın konuk olduğu bir programı izledim youtube'dan. (meraklısına link )ya el kadar kız ne kadar güzel ifade ediyor kendini. ha belki "ama o oyuncu ondan öyle, eğitiliyorlar" filan diyecektir ama gerçekten ilgisi yok. bizdeki dizilerde, filmlerde oynayan onun yaşındaki oyuncularla konuşsan onlar bile ifade edemezler kendilerini. hele o yaş grubundakiler kamera karşısında çekinir. yani adamların çocuklarına da mikrofon uzatsan onlar da görüşlerini bir çırpıda söyleyebiliyorlar.

    demek istediğim özgürlük, eğitim, aileden yetiştirme biçimi o kadar önemli ki kişiliklerimiz üzerinde. birçok sokak röportajlarında saçma sapan cevap veren insanlar bile bu özgüvensizliğin kurbanı aslına. hep ezik yetiştirilmenin ve başkalarının her zaman daha iyi bileceği yanılgısından kaynaklanıyor bunlar.

    gelecek nesillerde bu tutukluğun gerçekten geçmesini dilerim.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap