7 entry daha
  • teknik stratejik hatalar genel olarak belli olmakla beraber, dünya tarihi incelendiğinde gözle görülür bir şekilde ortaya çıkan temel prensipleri sallamamaktır. bu prensiplerin en büyüğü, bütün ülkeleri ele geçiremezsiniz, bütün topraklara hakim olamazsınız. bir diğer prensip de işgalci gücün eninde sonunda yenilecek olması ve bu yenilginin etkilerini ekonomik ve insani olarak uzun süre taşıyacak olmasıdır.
    bir ülkeyi işgal etmek, kuvvetleriniz fazla olsa bile hem çok zor hem çok yıpratıcıdır. çünkü siz misafirsiniz, savaştığınız insanlar ise oralıdır. siz bir amaç için savaşıyorsanız, adamlar kendi ülkesini, toprağını savunmak için savaşıyorlardır. ölmek, onlar için sizinkinden daha anlamlıdır. hitler'in sağkolu olan dr gobbels, notlarında rusların savaşma şekline hayranlığını ifade eder. "ne soğuktan ne imkânsızlıktan yılmıyorlar, hayvan gibiler" diye tarif eder. dolayısıyla işgalci güç olarak kısa başarılar elde etseniz bile sonuçta yenileceğiniz muhakkaktır. rusya'nın afganistan'da tutunamaması şaşırtıcı değildir. amerika ırak'ta işgalci güç olarak ne kadar kalırsa kalsın, asla tam olarak ele geçiremeyecek, rahat edemeyecektir. bütün dünya ülkeleri bizim topraklardan pay alabilmek için saldırıya geçmişlerdi hani bundan 85 yıl kadar önce, başarabildiler mi? bir ülkeyi işgal etmeye kalkışmak, pahalı ve tehlikeli bir maceradır ve sonu hep hüsran olmuştur.
    almanların hatası, bu maceraya farklı ülkelerde kalkışmak ve bir savaşın sadece makine ve asker sayısıyla kazanılacağını zannetmek olmuştur.
215 entry daha
hesabın var mı? giriş yap