• kimlik oluşturma sürecini gerçekten merak ettiğim ingiliz menşeili osmanlı kaptan paşası, amirali, augustus charles hobart hampden, nam-ı diger osmanlı'nın hobart paşa'sı (1822 leicestershire-1886, milano). bu nev-i şahsına münhasır insanın kimlik gelişimini neden sorguladığımı merak edenler için güney amerika'nın -vakt-i zamanında- köle ticaretinin merkezi olan rio de janeiro'da köle gemisi avcılığı yapmasından tutun da kuzey amerika'da amerikan iç savaşı sırasında (1861-1865) güney (yani kölelik taraftarı konfederasyon eyaletleri) safında kuzey'in (yani birlik eyaletlerinin) liman ve koylara uyguladığı ablukalara yarıcı olarak katılmasına ve sonrasında girit isyanı sırasında osmanlı imparatorluğu safında yunanistan'a kök söktürmesine varana kadar farklı zaman ve zeminde geliştirdiği (belki de şartların zorlamasıyla geliştirmek zorunda kaldığı) kimlik benim için çok şayan-ı dikkat allah için. 1877-1878 osmanlı-rus savaşı'nda gösterdiği gayretlerden dolayı 1881 yılında kendisine vezir rütbesi ile müşirlik (mareşallik) taltif edilmiştir.

    en ilginç olan ise sanırım şudur ki, hastalığının tedavisi için gittiği milano'da ölmesine rağmen vasiyeti gereği osmanlı topraklarında gömülmek istemiştir bu devletlû. vasiyeti gereği dönemin osmanlı sultanı ii. abdülhamid milano'ya necid adlı vapuru yollar ve paşa'nın naaşı istanbul'a getirilerek askerî törenle haydarpaşa'daki ingiliz mezarlığı'na defnedilir.

    bu paşa'nın anıları (bkz: sketches from my life) türkiye iş bankası kültür yayınları tarafından derin türkömer çevirisi ve kansu şarman cevvalliği sayesinde * çıkmış. çeviri kokmayan bir metin hazırladığı için çevirmene saygılarımı sunarken ekler bölümü için kitapta emeği geçen tüm bileşenlere ayrı ayrı teşekkür etmek isterim.

    bu denli renkli bir kişiliği tanımak, kitap okuma gecelerimi rûşen etti. korku ve dehşet ile karışık şaşkınlıkla okuduğum sayfalar yanında gülmemek için kendimi zor tuttuğum anılarını da hatırlıyorum paşanın. dişini sıkıp bir-iki çağ önce yaşasa imiş eğer haşmetmeab, bir jack sparrow tadı ile çeşnilenebilirmiş pekâlâ.

    sultan abdülaziz'e deniz savunma gücü yaverliği yaptığı sırada, osmanlı donanmasının modernleşmesini sağlayan isimlerden biri olan hobart paşa, sultan'ı dostu olarak gördüğünü belirtmiştir.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap