32 entry daha
  • 1. george orwell 'in 1984 romaniyla bize tanittigi totaliter kontrol mekanizmasi.

    2. hollanda televizyonunun dunyaya tanittigi, gunumuz eglence sektorunu radikal bir sekilde etkileyen, reality tv kavraminin son asamasi olan bir tv programi. bati ulkeleri gibi, sozum ona, kultur duzeyi yuksek ulkelerde bile bu tur showlar toplumu etkisi altina alip, 'mass hysteria' kavramina yol aciyorsa, yurdum insaninin bu tur programlara gosterdigi ilgiyi yadirgamamak lazim (ne de olsa batiyi batidan daha siki takip etmekte ustumuze yok, hem zaten medyanin evrimi icersinde sosyolojik olarak uzerimize dusen gorevi yapiyoruz). gunumuzde butun medya koordineli bir sekilde calismakta. hangi ulkenin ne tur bir program yaptiginin pek bir onemi yok, bir yerde yapilan bir program hemen baska bir ulke sartlarina uygun olarak tekrar uretilebiliyor (su an hollandali tv yapimcilari, big brother'in ortadogu versiyonunu yapmakla mesguller. bir sure sonra bahreyn'de ya da kuveyt'de yapilacak. zaten hollanda medyasi, toplumu etkisi altina alan, sansasyon yaratan programlar uretmekte cok ustun. bir kac sene once erotik bir tv programi vardi. programa katilanlar seks fantazilerini, ne kadar marjinal olursa olsun, program yardimiyla gerceklestirebiliyorlardi. sonra reality showlar, big brotherlar, temptation islandslar gorevi devraldi, idols (popstar'in avrupalisi), extreme makeover gibi programlara devretti).

    uzun sozun kisasi medyanin ulastigi seviye, toplumu boyle etkisi altina alabilmesi, bir cok seyi yonlendirip kitleleri etkileyebilmesi medyanin kendisinin big brother oldugunu dusundurtuyor insana. reality/gerceklik tv ve bu tur programlar vasitasiyla onumuze "asil gerceklik/reality" olarak sunulmakta ve bizde kendi gercekligimizi bu bize sunulan vasitasiyla algilamakta, yorumlamakta ve butunlesmekteyiz. bir anlamda bize verilen reality, bizim kendi realitemizin yerine gecmekte (cok sacma mi geldi kulaga?.)

    3. paranoyak beyinlerin, conspiracy ve komplo teorisi uzmanlarinin ugrasip durduklari, her seyi kontrol altinda tutup, gizlice dunyayi yoneten guc.
    (bkz: illuminati)
    (bkz: novus ordo seclorum)
52 entry daha
hesabın var mı? giriş yap