135 entry daha
  • suçlu zevklerim arasında yer alan dizi. 3. sezon nihayet düştü bugün ilk bölümü izlemeden not düşmek istedim bazı şeyleri.

    banshee'nin güçlü bir senaryosu yok. yani güçlü bir entrika, güçlü bir gizem, dramatik ironi, twistler vs. senaryo bağlamında vaadettiği tek bir yeni şey yok.

    gayet klişe bir senaryosu var dizinin. hatta genel yapısı tamamiyle buram buram klişe kokan bir dizi. protagonistten, yan rollere, senaryo şablonundan, yönetmenliğine kadar eski usul aventürlerin izinden gidiyor. vaad ettiği yeni hiçbir şey yok neredeyse.

    ama

    ama seksi ve kışkırtıcı. sinema filmlerinde bile göremeyeceğiniz cürette seks, şiddet ve testosteron yüklü bir pervasızlık örneği. seyircisini avcuna almak için eylemi, eylemin içerdiği şiddeti, tutkuyu, tekdüzeliği normalleştirmekten korkmayan haylaz bir seyirlik.

    dizideki tüm arketipler sinemanın (özellikle hollywood'un) kullandığı şablonlara denk geliyor.
    kasabaya yeni gelen gizemli bir kişi. kanunsuzluğun kol gezdiği bir kasaba. kasabayı farklı şekillerde yöneten birbirine düşman gruplar. bu gruplardan rüşvet alıp, olana biten göz yuman kötü polisler, bu polislerin içinde idealist iyi tipler. sorunlu gençler, yasak aşklar, suç dolu geçmişler vs vs. hatta ve hatta 'çocuk kimin çocuğu' klişesine kadar kullanılabilecek tüm bayat klişeler.

    buna rağmen seyir duygusu oldukça güçlü ve etkileyici. bundan çok daha iyi senaryolara, prodüksiyonlara sahip dizilerden bile bu diziden aldığım keyfi almıyorum. eğer ilk 3 bölümüne falan tahammül ederseniz dizinin sizi nasıl avucuna aldığına şaşıracaksınız. şahsen ilk bölümü izleyip bu diziden bir şey olmaz diyen ben şimdi müptelası olmuş durumdayım.

    belki de dizinin özellikle 40'lar ve 50'ler westernlerine gizliden gizliye öykünmesini seviyorum. o türe ve yıllara saygı duruşunu beğeniyorum. belki de kahramanın katıksız şiddet dolu ergenliğine, suç dolu bir kasabanın içinde barındırdığı korkunç sırların ortaya çıkışını, şiddetin ve kötülüğün ahlaki normlarda standardize edilişini seviyorum.

    kısacası oyalanmak için iyi bir seyirlik. tıpkı dizinin kendisi gibi yaşam da aynı ölçüde klişe ve pervasız zaten. bazen gereken sadece bu.
333 entry daha
hesabın var mı? giriş yap