• red hook studios tarafından, ufak bir ekiple geliştirilen sıra tabanlı rpg ve strateji karışımı, harika çizimlere sahip oyun. açmamla 6 saat başından kalkamamam bir oldu. özellikleri kısaca sıralayacak olursam,

    -ışık ve stres faktörleri bu tarz bir oyunda ilk kez gördüğümüz özellikler olarak karşımıza çıkıyor. karakterlerin sağlığından ziyade stres seviyesine dikkat etmek zorundasınız. stres ise ışığın azalmasına, karakterlerin yara almasına ya da trait'lerine (kişilik özelliklerine) göre artıyor ya da azalıyor. oyunda savaştığınız en büyük şey stres yani.

    -oyun 2 bölüme ayrılıyor. estate ekranı: burada takımınızı düzenleme, yeni karakterler alma, binaları geliştirme, karakterlerin özelliklerini, zırh ve silahlarını geliştirme, kötü özellik veren hastalıklarını tedavi etme ve en önemlisi karakterlerin stres seviyelerini azaltma gibi kararlar alınıyor. oyunun stratejik bölümü diyebiliriz. dungeon ekranı ise seçilen 4 karakter ile bir takım oluşturup görevlere çıkıp zindanlarda savaşma ve eşya toplama bölümü.

    -estate ekranında zindanlardan topladığınız kaynaklarla binaları geliştiriyorsunuz. karakterlerin stres atacağı 2 bina var, taverna ve manastır. tavernada içki içme, kumar oynama ve seks seçenekleri varken, manastırda meditasyon, dua etme ve kefaret seçenekleri var. fakat şöyle ki karakterleriniz dinsiz ya da inançlı olabiliyor, veya bazısı "ben sadece içki içerek stres atarım" diyor, oyunun başında bunlar için tek bir slot var, birini içmeye yolladığınızda başkasını yollayamıyorsunuz. burada seçimler önemli. bina geliştirmeleri ile maksimum 3 slot açılabiliyor bu binalarda. ayrıca bu saydığım stres azaltıcı etkinlikler elbette paralı. oyun başında tanesi 1000 altın diye hatırlıyorum, bunu da bina geliştirme ile azaltıyorsunuz sonra. bununla birlikte bu stres azaltıcı etkinliklerin yan etkileri de oluyor bazen. bir görevden geldiğinizde kefaret ödemek için manastıra yolladığınız adam biraz "abartmış" olabiliyor ve bayağı bir altınınız gidebiliyor ya da içmeye yolladığınız adam ortadan kaybolabiliyor. ortadan kaybolanlar sonraki hafta dönmüş oluyor ama, o yüzden en iyi adamınızı takımda göremezseniz benim gibi panik olmayın.

    -dungeon ekranı odalar şeklinde tasarlanmış. odalar arasında koridorlarla geçiş sağlıyorsunuz. bu sırada ekranın yukarısındaki meşale göstergesinin sürekli takip edilmesi gerekiyor. ışık 70'in altına düştüğünde etraf kararmaya ve karakterler korkmaya, stres seviyeleri artmaya başlıyor. bunun için göreve çıkmadan önce satın aldığınız meşaleleri kullanmanız gerekiyor. her görev öncesi eşya satın alma ekranı geliyor. burada elzem olarak yemek ve meşale, ayrıca önünüze çıkacak engelleri hasar almadan geçmek için kürek, kanama durdurmak için bandaj vs. alabiliyorsunuz. yemek de şu şekilde işliyor: takım random zamanlarda acıkıyor ve kişi başı 1 ünite yani toplamda 4 yemek gerekiyor. yediklerinde sağlıkları artıyor ama eğer o anda yemeğiniz bitmiş olursa aç kalıyorlar ve doğal olarak stresleri artıyor. oyunun başındaki görevler genel olarak "odaların %90'ını keşfet" ya da "odalardaki bütün düşmanları yok et" şeklinde. daha sonra boss öldürme, eşya bulma gibi zorluk seviyesi yüksek görevler de açılıyor. kısa, orta ve uzun olmak üzere 3 çeşit dungeon var. buna göre görev başında alacağınız yemek ve meşale sayısına karar vermeniz gerekiyor. orta ve uzun olanlarda kamp yapma imkanınız oluyor. bu da tamamen apayrı bir özellik. sadece odalarda kamp kurabilirsiniz. kampta yemek yiyerek takımın sağlığını arttırıyor(yenecek olan yemeğin miktarını seçebiliyorsunuz, sağlık iyiyse yarım yemek yenebilir mesela) ve karakterlerin "kamp yetenekleri"ni kullanarak stresi azaltıyorsunuz. veya görev bitene kadar sürecek olan buff'lar alabiliyorsunuz. bu kamp yetenekleri için sınırlı sayıda hareket puanınız var ve her bir yetenek 2 ya da 3 puan istiyor. takımın durumuna göre doğru seçimi yapmak önemli. eğer işler çok kötü gidiyorsa (ki gidecek) görevi bırakıp geri dönme şansınız var. bunun sonucu olarak görev ödüllerini alamıyorsunuz ve karakterleriniz başarısızlık sebebiyle strese giriyor ama bu ölmelerinden daha iyi olduğu için duruma göre karlı bir seçenek olabiliyor. ayrıca geri dönene kadar topladığınız eşyalar ve altınlar da sizde kalıyor.

    -10 çeşit sınıf var. tank sınıfı diyebileceğimiz crusader, leper, hellion. healer olarak vestal ve occulist. support ve crowd control olarak ise plague doctor, highwayman, bounty hunter, grave robber ve jester. bu çeşitliliğin yanında, aynı sınıftaki iki karakter bile birbirinden farklı oluyor. bu farklılık traits yani karakter özellikleri ile oluşuyor ve karakter seçerken bakılması gereken en önemli kısım burası. her karakterin olumlu ve olumsuz özellikleri olduğu gibi kiminin olumlu özelliği daha fazlayken kiminin olumsuz özelliği daha fazla. olumlu özelliğe örnek verecek olursam 70 ve üzeri ışıkta %10 daha fazla hasar verme özelliği mesela. kötü olanlar ise genellikle zihinsel hastalıklar ve fobiler oluyor. karakter geliştikçe iyi ya da kötü özellik ediniyor. zihinsel hastalıklarını sanitarium binasında iyileştirme şansınız var ama pahalı tabii.

    evet oyunun genel özellikleri bu şekilde. fakat oyun ciddi anlamda zor, insafsız ve acımasız. karakter öldüğü zaman geri dönüşü yok. çeşitli tavsiyeler;

    -healer olmadan hiçbir göreve gitmeyin. vestal'in 2 tane heal yeteneği var, biri bütün grup için, biri tek bir target için. takımın en arkasına vestal koyup onu sadece heal için kullanın. ciddi anlamda hayat kurtarıyor. vestal yoksa occulist'in 10 puana kadar heal'leyen bir yeteneği var ama bu kanamaya da yol açabiliyor. gerçi karakterleriniz genellikle kanamaya resist atıyor o yüzden vestal yoksa mutlaka occulist bulundurun. eğer o özelliği default olarak açık gelmediyse guilds binasında parayı bastırıp özelliği açın.

    -tank olarak en önde crusader ya da leper çok iş görüyor. özellikle crusader unholy düşmanlara karşı çok etkili. 2. sırada hellion olursa barbaric yawp yeteneği ile öndeki 2 düşmanı stun ediyor ki bu da hayat kurtarıcı. plague doctor'ın da blinding gas özelliği arkadaki 2 düşmanı stun'da bırakıyor. o yüzden o da takımda bulunması elzem olan karakterlerden. highwayman birden fazla düşmana aynı anda hasar verme özellikleri açısından faydalı. jester'in de çok faydasını gördüm, özellikle solo özelliği ile 4 düşmana debuff atıyor. bounty hunter'ın çok bir şeyini göremedim, grave robber'ı da henüz deneme şansım olmadı.

    -estate ekranında ilk yapmanız gereken kesinlike stagecoach'u upgrade etmek. bütün kaynaklarınızı bunun için harcayın. böylece her görev dönüşü en az 4 yeni karakter alma şansınız olacak. adamlarınız gayet kolay ölmekle birlikte kötü trait'leri yüzünden bir çoğunu def etmeniz gerekebiliyor. karakter almanın ya da kovmanın hiçbir götürüsü yok bu arada. kötü özellikleri fazla olanları, ruh hastalarını salıverin gitsin. bu oyun çok acımasız. siz de öyle olacaksınız. zira 4 kötü trait'e sahip adam diğerlerinden daha tecrübeli olsa bile görev sırasında çabucak stres yapıp korkudan altına sıçmaya başlayabilir ve onun yüzünden tüm takım harcanabilir.

    -görevlere çıkarken yemek ve meşaleyi bol bol alın. kürek dışında diğerlerine pek gerek yok. aldığınız eşyalar bir sonraki göreve aktarılmıyor. yani kullanılmasa bile yok oluyor, bu da boşuna para kaybı demek. kısa görevler için ben her ihtimale karşı 10 yemek ve 12 meşale alıyorum. orta görevlerde 16, uzun görevlerde 24 deniyor rehberlerde. eğer grup acıktığında yemeğiniz olmazsa stresleri iyice tavan yapıyor. bu yüzden yemeğe vereceğiniz paraya acımayın. aynı şekilde ışık da 80'in altına düşer düşmez yeni meşale yakın.

    -görev bittiğinde henüz açılmamış odalar olsa bile geri dönün. 2 kere görev bittiği halde "diğer odaya da bir bakayım" dürtüsü ve açgözlülüğüm yüzünden adam kaybettim. açgözlülük kötü şey.

    -trait'leri iyi olan ve seviye atlamış adamlarınıza gözünüz gibi bakın. kötü trait edinirlerse sanitarium'a gönderin. ama henüz seviye atlamamış ve bir sürü kötü trait'i olan adam için sanitarium'da boşuna para harcamayın. dediğim gibi onları salıverin gitsin, her zaman yenileri geliyor. ayrıca futbol takımı gibi düşünün, rotasyon çok önemli. zaten fm'deki gibi her sınıfın en iyi olduğu pozisyon gösteriliyor, ona göre takım planı yapın. crusader en arkaya geçerse hiçbir işe yaramıyor mesela. sınıf özelliklerinin üstünde hangi mevkideyken kullanılabilir oldukları gözüküyor. ha evet rotasyon demiştim, en iyi adamlarınız stresten kafayı yemişken onları içmeye, kumara vs. yolladığınızda yedek olacak 2. bir takım belirleyin. sakın stresi yarıya kadar gelmiş adamı tekrar göreve almayın. daha 2. odada sapıtmaya başlayacak çünkü. eğer elinizde yedek olabilecek düzgün adamlar yoksa harcayabileceğiniz adamları alıp kolay ve kısa görevlere gidin. döndüğünüzde yeni adamlar alırsınız. ama bu da şans meselesi tabii. bazen crusader bekliyorsunuz ve stagecoach'ta haftalarca gözükmüyor. ya da hep kötü trait'li adamlar geliyor. o zaman yapacak bir şey yok, ya adamları harcayacaksınız ya da henüz 2. odada bile olsanız görevi abandon edip geri döneceksiniz.

    -trinket'lara hemen atlamayın. zira hemen hemen hepsi iyi bir artı özellik verirken mutlaka başka bir özellikten çalıyor. +10 hasar verirken -10 stress resist veriyor mesela. akıllıca kullanmak lazım.

    -parayı fazla dert etmeyin. saçma şeylere harcamadığınız müddetçe kısa zaman sonra birikmeye başlıyor.

    oynadıkça eklerim belki. şurada yeni başlayanlar için çok işe yarayan bir rehber var. bu arada oyun dün erken erişime açıldı ve fiyatı 31 lira. erken erişim olmasına rağmen gayet bütün bir oyun gibi gözüküyor. bu yılın 2. yarısında tam sürümü çıkacakmış. eklenebilecek özellikleri düşünüyorum da, bir titreme geliyor. çok güzel fikirleri bir araya getirmiş çok güzel bir yapım olmuş. şimdiden 2 ödül kapmış zaten.

    eklemeler ve çeşitli düzeltmeler:

    - yukarıda "bounty hunter'ın pek bir şeyini göremedim" yazmışım, fakat o bir hata olmuş. bounty hunter her türlü mevkiden saldırı yeteneklerini kullanabiliyor, o açıdan çok kullanışlı bir sınıf. özellikle mark target ile işaretlediğiniz yaratıklara diğer adamlarınızla daha çok hasar veriyorsunuz. ve kamp yeteneklerinden biri de büyük yaratıklara %20 daha fazla hasar verme buff'ı, boss'lar için çok kullanışlı.

    - "grave robber'ı henüz deneme şansım olmadı" demişim, oysa kendisi şu anda en sevdiğim karakterlerimden biri.

    - karakterleri level 3 yapıp hem guild'ten hem de blacksmith'ten bütün geliştirmelerini yaptığınız zaman level 3 görevleri oyunun başlarına göre çok daha kolaylaşıyor.

    - hellion tam bir savaş makinesi. en önde 2 tane hellion ile çok rahat ilerleyebilirsiniz. özellikle blood damage'e bonus veren trinket'larla birlikte boss'lara if it bleeds ile yüklenin. bu şekilde boss'lar da çok kolaylaşıyor. fakat hellion son güncelleme ile biraz nerf yedi sanırım.
78 entry daha
hesabın var mı? giriş yap