136 entry daha
  • ikinci bölümü izlerken şu sahne dikkatimi çekti: http://i.imgur.com/exg3gud.jpg

    sanga marco polo'ya parayla ilgili bir şeyler anlatırken, para işareti yapıyordu. yani günümüzde hepimizin bilgisinde olan ve kullandığı, işaret ve orta parmak uçlarını başparmak ile ovalamanın eşittir para demek olduğunu hem sanga hem de gurbetteki marco polo biliyordu.

    bu jestin tarihçesini merak ettim, bu sahnenin bir çekim hatası olup olmadığını bilmem gerektiğini hissettim. manyak mıyım neyim. bilmem gerekiyordu, para işareti 13. yüzyılda var mıydı?

    pause düşmesine basıp google'ı açtım. ne yazık ki elle tutulur bir kaynağa rastlayamadım. fakat iki madeni parayı parmak uçlarında birbirine sürttürme hareketine çok benzemesinden, bu hareketin madeni paranın icat edilmesi kadar eski olabileceği çıkarımını yaptım. madeni para milattan önce 7. yüzyılda icat edildiğine göre bu işaretin marco polo zamanında toplum tarafından bilinen hale gelebilmesi için aşağı yukarı 20 yüzyıl vardı. 2000 senenin bu hareketin icat edilmesi ve topluma yayılması için fazlasıyla yeterli bir süre olduğuna kanaat getirdim. pause ettiğim diziye arayı soğutmadan geri dönmem gerekiyordu.

    fakat aklıma takıldı. artık kredi kartları var. madeni para hala kullanılıyor olsa da çok da uzak olmayan bir gelecekte paranın bile toptan dijitalleşeceğini tahmin etmek zor değil. madeni paranın artık kullanılmadığı bir dönemde, bu para işareti kullanılmaya devam mı edecekti?

    araba camları artık otomatik olmasına rağmen manuel cam açma hareketinin hala kullanıldığı bir dönemdeyiz. nesilden nesile aktarılırken bir yerde aksaklık çıkacak ve artık çıkış amacıyla alakası kalmamış vücut işaretleri tedavülden kalkacak mıydı? atıyorum 100 sene sonra insanlar parayı kastederken parmak uçlarını birbirlerine dokunduracak mıydı?

    bana neyse, benim derdim mi, gelecek nesiller düşünsün. diziye döneyim ben en iyisi mi. neticede çekim hatası değilmiş. unpause.
299 entry daha
hesabın var mı? giriş yap