145 entry daha
  • ölçülebilen, objektif olan her alanda kabullenilebilir olan sıfat. fakat ölçülemeyen, her zaman aynı koşullar altında herkes için aynı sonucu elde edemeyeceğinizden dolayı genelleyemeyeceğiniz, subjektif olaylarda her zaman subjektif sonuçlar verebilecek durumlar için olmayan sıfat.

    normal, norma uygun olan demek. peki bu normları kim koyuyor? ezelden beri toplumu idare eden kurallar stabil kalabilmiş mi? zamanında homoseksüel olduğu için cezaya mahkum edilen binlerce kişi bugün onur yürüyüşleri yapabiliyor mesela. gelinen son nokta şu an için normal sayılabilecekken; 60 yıl önce normal kabul edilmiyordu? bir 60 yıl sonra neyi normal karşılayacağımızı henüz bilmiyoruz.

    bize dayatılan, sorgulamadan kabul ettiğimiz, mantıklı olan bu dedikleri ve başka seçenek göstermedikleri bir düzende farklı seçenekler aramaya üşenen sığırlar olduğumuz için ve nedense başkalarını zapt-u rapt altına almayı pek sevdiğimiz için normu sorgulamak hiçbirimizin işine gelmez. birileri hükmettikçe bazı şeylerin daha da salak bir durum aldığını bir türlü görmek istemeyiz.

    demek istediğim normun tamamen olmadığı ya da gereksiz olduğu değil tabi ki. en basit örneği ile; otomobilinizle şehir içi saatte 50 km hız ile gitmezseniz etrafa zarar verebilecek ve hatta can kaybına neden olabilecek hatalar yapabilirsiniz. bu toplumsal düzeni sağlayan bir normdur ve sizin şehir içi 50 km hızı geçmemeniz normal olandır. ölçülebilir, herkes için geçerli olan bir durum ve mantığa yatkın bir kural. ne güzel. fakat günümüzde taytla dolaşan bir erkek normal değil? evet, ben de estetik bulmuyorum ama anormal de demiyorum. sorun tam olarak bu sanırım. bir şeyi kabul etmek zorunda değilsin, mantıklı bulmak zorunda değilsin, beğenmek zorunda değilsin; fakat o şeyi yapmaktan hoşlanan, o şeyi mantıklı bulan ve beğenen kişilere anormal dersen esas anormal sen olursun. adam işe giderken kravat takmadığı için anormal bir davranış sergiliyor. kravat ne olm? insanın yaptığı işte yeterli olup olmadığını ölçen bir alet mi, ne kravat?

    çok boş beleş işlerle uğraşıyoruz yemin ediyorum. çay var mı?
59 entry daha
hesabın var mı? giriş yap