9 entry daha
  • öncelikle sol derken nasıl bir sol kast ettiğiniz önemli. mesela ;

    özgürlükçü bir sol olabilir (liberal sol)
    sınıf çatışması vs diyen, marksist sol olabilir
    kimlik çatışması vs diyen, neo-marksist bir sol olabilir.
    veya sosyal adalet vs diyen sosyal demokratlar falan filan olabilir.

    yani dünyada sol diyince tek bir sol yok, aynen sağ diyince tek bir sağ akım olmadığı gibi.

    ancak, solun tüm türlerinin neredeyse ortak özelliği ilerlemeden yana olmasıdır. yani sol muhafazakar, korumacı değil, ilerlemecidir. yalnız ne yönde, nasıl bir ilerleme sağlanacağı işte farklı sol düşünce akımlarının konusudur.

    bu anlamda türkiye'de bir topluluğun, sınıfın, kimliğin veya bireylerin özgürlüğünün olmaması, kimliği nedeniyle ayrımcılığa uğraması veya ekonomik anlamda ezilmesi gibi problemler solun genel konulardır.

    türiye'de de kürtler eğer ki bu tarz problemler yaşıyorsa, evet sol bir düşünceyi savunduğunu iddia eden bir insan kürtlerin de bu tarz problemlerine ilgi duymalıdır. burada kürt kimliği önemli değil, yerine farklı kimlikleri veya sadece bireyleri de koyabilirsiniz, bu tarz roblemler yaşayan herkes solun meselesidir, ilgi alanıdır.

    peki ben kendimi solcu olarak tanımlıyorum, ama belli bir kimliğin problemlerini göremezden geliyorum (yani başlıktaki soruya hitaben, kürtleirn problemlerini) olabilir mi? evet olabilir. nasıl olabilir ? mesela milliyetçi sol iseniz , nasyonal sosyalist vs iseniz, bu dediğinizi yapabilirsiniz. tabii bu biraz çelişik bi durum mu, evet, aynen bi dönem akp iktidarında ortaya çıkan liberal muhafazakar gibi bi şey. çünkü solun genel olarak evrensel bir şekilde savunduğu 2 prensip vardır; özgürlük ve eşitlik (bunların önemi sol düşünce akımlarına göre değişir). dolayısıyla, bu evrensel savunulan değerleri siz 'evrensel' bir şekilde savunmuyorsanız, ne kadar solsunuz, tartışmalı.

    tabii bunun tam tersi yönde de bi eğilim mevcut olabilir, mesela kimlik çatışmaları tezini o kadar abartmışsınızdır ki, ezilen kimliği ezdiği iddia edilen kimliğin problemlerini görmezden de gelebilirsiniz (mesela radikal feministler), kürt hareketi de bu noktada türkiye halkının geri kalanının sorunlarını görmüyor olabilir mi, evet olabilir, böyle bi şey de var. hdp'nin savunduğu radikal demokrasi denen şey de bu tarz bi şey zaten biraz.

    sonuç olarak, türkiye'de özgürlükten ve/veya eşitlikten yana ilerleme sağlanacaksa bu türkiye'de yaşayan herkes için olmalı, yoksa anlamsız olur, solun değerleriyle uyuşmaz. ben böyle düşünüyorum.

    not: burada kürt hareketi derken, pkk meselesini konuya hiç katmadım. şiddeti bir çözüm olarak gören düşüncelerin (sol veya sağ olsun, fark etmez), artık geride kaldığını ve tartışmanın bile gereksiz olduğunu düşünüyorum zaten. kürt hareketi derken legal anlamda siyaset mücadelesi veren kürtlerin kast edildiğini varsayıyorum.
34 entry daha
hesabın var mı? giriş yap