589 entry daha
  • ilkokul yıllarında eline geçen bir atlasla kafayı yemek üzere olan bir çocuk düşünün. işte ilk çıktığında google earth bu çocuğun 35 yaşındaki haline aynı tehlikeyi yaşatmış şeydir.

    neydir diye soracaksınız tabi. mesela bir bilgisayar programı değildir. sonsuz sayıda 10 santim hassasiyetli haritalar içeren muhteşem bir külliyattan ve coğrafya biliminden de çok çok fazlasıdır galiba. belki insanlığın 10 binlerce yıllık dünyayı keşfetme macerasında gelinen son noktadır.

    zenginliğin ve bolluğun her metre karesinden belli olduğu, muhteşem konut yerleşimleriyle dip dibe,
    10, 15 metre karelik teneke evlerin oluşturduğu sefil mahalleler görürsünüz google earth'de. burası güney afrika'dır veya brezilya dersiniz. google earth size mesela sosyoloji öğretir.

    bir ortaçağ şehrinin eğri büğrü sokaklarında gezindirir tarih öğretir. mimarlık öğretir. eskiden türkiye'den bildiğiniz dağlara taşlara devlet tarafından yazılar yazıları güney amerika'da da görür, avrupa'da göremezsiniz mesela. bazı coğrafyalarda şehir giriş çıkışlarında kontrol noktaları görür, bazılarında ülke sınırlarında bile bunları görmezsiniz.

    google earth devlet vatandaş ilişkileri, demokrasi, çevre bilinci, şehircilik ve daha nicesi hakkında akla hayale gelmeyecek bilgileri hepimizin hizmetine ücretsiz olarak sunan muhteşem bir kutsal bilgi kaynağı, içinde kaybolunabilecek hem sanal hem de gerçek bir dünyadır.

    google earth ayrıca yukarıda bahsi geçen çocuğun keşfettiği ve her seferinde haftalar süren
    muhteşem bir oyunun da arayüzüdür. bu oyun uyarınca dünyayı fırıl fırıl döndürür sonrasında
    gözünüzü kapatıp küre üzerinde herhangi bir yere düşersiniz.
    tüm resim, işaret ve diğer bilgiler kapatılmış halde ve 1000 metre yüksekliği aşmadan
    coğrafi, iklimsel, sosyolojik, ekolojik bilgileri kullanarak nerede olduğunuzu anlayıp,
    istanbul'a evinize dönebilmek oyunun amacıdır.

    google earth'ın fikir babası için (bkz: #57545430)

    edit : link ve imla
139 entry daha
hesabın var mı? giriş yap