10 entry daha
  • ünlü yugoslav yönetmen (yugoslav diyorum çünkü kendisine boşnak denilmesine kızıyor; “ben ne boşnağım, ne hırvat ne de sırp..hepsinden ailemde bir parça var..yugoslavya diye bir güzel ülke varmış bi zamanlar, savaş ile dağılmamış, işte ben o ülkedenim” diyor.) emir kusturicanın son filmi. gerçeğin uzağında hayalgücünün doruklarında dolaşıpta, gerçeği “işte bu!” diye kalabalığın içerisinde parmakla gösterip, onu açık ve net anlatan başka bir kamera bulunur mu yeryüzünde? o kameranın arkasındaki isim çok önemli. gerisi gözümüzün önünde canlanan bir balkan masalı...insan yaşamayı biliyor mu sevgili okur? eğer biliyorsa neden kendisi gibi yaşayan ötekini öldürebiliyor? insan sevişmeyi biliyor mu sevgili okur? eğer biliyorsa severken neden acı çekiyor ve çektiriyor? işte hayat denilen mucizenin ana soruları bir baba yönetmenin kamerasında çözümleniyor...eğer bu filme gitmediyseniz görmek için daha ne bekliyorsunuz? sinemadan çıktığınızda kulağınızda yerinde duramayan balkan ezgileri..ve bir filme duyduğunuz garip bir aşk gözlerinizde.. “aşkın gözü kör” derler ya, işte uzun süre başka film izlemek istemeyeceksiniz; çünkü bu filmden geriye kalanın damağınızda bıraktığı o garip masalı özleyceksiniz. son söz niyetine: bir balkan türküsü:

    “eğer insan yaşamayı bilseydi,
    hayat mutluluk olurdu.”

    --- spoiler ---
    bu arada şu “milos” denen çocukla beraber futbol oynamak isterdim. ayaklarıyla değil, her şeyden önce zekasıyla oynuyor.. bir zeka sporu onun için futbol.. ne diyordu babası? “hız önemlidir..ama her şey yetenekte düğümlenir..ve duygu eşittir yetenek” filmde sadece bir yerde geçiyor ama şunu anladım ben: bir işe duygularınla, başarmak için en önemli şey olan aşk ile sarılacaksın. bunu yaparsan tüm zorlukları geçip, hayata çalımını attıktan sonra boş kaleye topu yuvarlarsın..sonra tribündeki seni seven kalabalığa koşarsın...çok duygu yüklü bir yönetmen şu emir kusturica dedikleri...

    ve soruyorlar emir kusturica’ya: how would you describe yourself?

    “as the best football player among directors...” türkçe meali “bütün yönetmenler arasındaki en iyi futbolcuyum” daha derine inip satır aralarını okursak.. “ben bu işe gönül koydum; aşk verdim a dostlar” diye okuruz kanımca.
    filmin internet sitesine girin...orada emir kusturica ya tıklayın..ve kendisi ile yapılmış söyleşiyi okuyun..son soru "how would you describe yourself?"
    http://www.lifeisamiracle-themovie.com/
    --- spoiler ---
38 entry daha
hesabın var mı? giriş yap