18 entry daha
  • malesef matematikte birkaç neti zor yapan öğrencilerin(teknik bölümler için) %90'nının dgs ile lisans programına geçmek istediği ara basamak olarak görünen programlardır. sormak istediğim soru ise ygs'de 3 neti yapamazken dgs de nasıl yapacaklar?

    herşey bir kenara myo teknik dersleri bile oldukça ağır, matematik bilmeyen kişilerin elektronik-1 öğretmeye kalkmak oldukça zor. ne oluyor? ister istemez seviye düşüyor ve bu öğrenciler es kaza dgs ile geçiş yaptıklarında bu dersleri mühendislikte saydırabiliyorlar. daha kötü durumda olan öğrencilere ise bu dersler -ne kadar kolay gösterilse de inanılmaz zor geliyor ve demoralize oluyorlar, çünkü lise eğitimleri ve seviyeleri bu derslere uygun değil ve üstüne üstlük çabalamıyorlar da ve "bu dersler ne işimize yarayacak kafasında" bırakıyorlar. çünkü liseden kolaylıkla mezun olmuşlar.

    esas amacı olan tekniker yetiştirme, ara eleman çıkartma olan bu programlar malesef işlevini yerine getiremiyor. çünkü öğrencilerin amacı 2 seneyi bitirip hayata atılmak değil. bu öğrenciler madem lisans-mühendislik vs okumak istiyor, neden meslek lisesine sokuyoruz? eğitim sistemimizin cortladığı alanlardan biri daha olarak özetleyebiliriz. yönlendirmemiz sıfır!

    yök yarın öbürgün "dikey geçiş kalktı" dese myo'leri kimse tercih etmez. bu sistem uygulanacaksa şu an mühendislik/tıp lisans programlarına getirildiği gibi kesin sınırlandırmalar getirilmelidir. örneğin meslek liselerine 900bin(hatta 800bin) üstü öğrenci alınmaması, sınavsız geçişin kesinlikle kalkması, dgs tercih edecek olanların 1. sınıf ortalamalarının 3.25 olması gibi kurallar getirilebilir. gerçekten kötü bir meslek yüksek okulu tablomuz var, kimse farkında değil fakat lisansın kat kat fazlası öğrenci alınıyor. meslek liselerinin eğitimi yerlerde geziyor, matematik-fizik gösterilmeyen öğrencilere, ön lisans programlarında mühendisliğe yakın dersler gösteriyoruz. (bu işin yolu da bu. mukavemet bilmeyen bir makina teknikeri olmamalı). madem bu ön lisansta bu dersleri görüyorlar, neden meslek liselerinde en azından giriş seviyesinde göstermiyoruz? sonuç ise hüsran, mutsuz öğrenciler ve kesinlikle mutsuz öğretim görevlileri. myo'a ders vermekten kaçan akademisyenlerden oluşan bir sınıf oluşuyor.

    bence şans sunmak güzel bir opsiyon ama yatırım yapılacak öğrencilerin baştan doğru seçilmesi gerekir. 2 milyon insanın giridği sınavda 1,7 milyonuncu öğrenci bu eğitim için malesef uygun değil ki kendileri de zaten yerleşebildikleri için bu bölümleri istiyor. hevesli olan kişiler otomatik olarak 500bin, 400bin gibi sıralamalarda oluyor.
16 entry daha
hesabın var mı? giriş yap