43 entry daha
  • "tarım ilaçları ve 2. dünya savaşı’yla yaygınlaşmaya başlayan kimyasallar, dolayısıyla insanlığa karşı işlenen suçlar arasında derin bağlar bulunuyor. 2. dünya savaşı’nda, silah olarak üretilen kimyasallar özellikle 1960’lardan itibaren dozajları değiştirilerek tarım ilacı olarak kullanılmaya başlandı. monsanto’nun vietnam savaşında abd’nin kullandığı kimyasalları üreten firma olması gibi, bayer’in de dünya devliğine kapı açan çok karanlık bir yolu var.

    bayer, agfa, basf, bayer ve sanofi’yle birlikte 1951 yılında almanya’nın bir ilaç devinin parçalanmasıyla kuruldu. bayer’in şapkasından çıktığı ıg farben ise 1925’te kurulmuştu ve hem 20. yüzyılın ilk yarısının en büyük kimya şirketi, hem de 2. dünya savaşından en çok kar sağlayan şirket oldu. ıg farben, holokost sırasında nazi toplama kamplarında toplu katliamlar için kullanılan zyklon b gazını üreten şirketti. gaz odalarındaki toplu ölümlerin müsebbibi olmasının yanı sıra ıg farben, yahudiler üzerinde korkunç deneyler uygulayan nazi doktor josef mengele’yle birlikte bu ‘deneylere’ dahil olmuştu. kimya devi, nazi almanya’sında kendi toplama kampını, 300 bin köle-işçinin öldüğü bir kampı yöneten tek şirketti.

    1945 yılında müttefikler tarafından ele geçirilen şirket 1952 yılında tasfiye edildi. hissedarları nürnberg mahkemesi’nde savaş suçundan yargılandı. tarihe ‘ıg farben duruşmaları’ olarak geçen duruşmalarda şirketin 24 yöneticisi yargılandı, 13’ü bir yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası aldı. fakat büyük çoğunluğu kısa bir süre sonra salıverildi ve savaş sonrası endüstrisinin yeni yöneticileri haline geldiler."

    yerel tohuma bir darbe de bayer’den
35 entry daha
hesabın var mı? giriş yap