4934 entry daha
  • #64615826

    entrym debe'ye girmis. oncelikle hepinize ilginiz icin tesekkur ederim.

    birkac mesaj gelir diye dusunuyordum ancak 70 in uzerinde gelince buradan en fazla sorulan ana konular uzerinden cevaplamak daha cabuk olacak diye dusundum. yine de mesajlari sonrasinda tek tek soz verdigim gibi yanitlayacagim.

    1- oncelikle ben ve esim hem turk hem bulgar vatandasiyiz yani gitmek icin vize almamiz gerekmedi. bu cift vatandaslik ulkeye ilk adimi atmak ve oturum ve calisma izinlerini almak icin buyuk avantaj ancak her sey degil. sizin calisabileceginiz bir is yoksa ve dili bilmiyorsaniz sadece size orada turist gibi gezmenizi saglar. yani sizde cifte vatandaslik yok diye umutsuzluga kapilmaniza gerek yok. burada is bulup gelmis ve yerlesmis, durumu ben ve ben gibilerden cok daha iyi turk vatandaslari var.

    2- evet isi gitmeden once bulmustuk. is aramayi ve basvurumuzu yapmayi buradaki bir arkadasim yapmisti. biz sadece cv yolladik ve sonrasinda gerekli evraklari bize listelediler ve onlari topladik. evet bir iste gercekten kalifiye olmaniz ve istenen, aranan ozellikte olmaniz gerekli. mesela telekominikasyon,makina, bilgisayar, internet web, kimya, muhendislik dallarinda yetiskin diplomali eleman aradiklarini duymustum ancak bunlar kimlerdir ve nasil basvurulur bilmiyorum.

    3- benim kendi cevremde fiziki olarak arandigini bildigim isler tir, otobus ve kamyon soforlugu ( suan hem kendi sirketimizde hem de bagli bulundugum grupta 5 sofor araniyor mesela). is makinasi veya cnc tezgah operatoru, elektrik ve su tesisatci, catici, dis kaplama, izolasyoncu, pvc , pizza ve donerci gibi kas gucune bagli ama ustalik gerektiren isciler de arandigini duyuyorum ancak yurtdisi basvurulari nasil yapilir o konuda bilgim yok. fransizca veya flamanca tam olarak bilmedigim icin tam olarak ogrenmem zor. bu islerde calisan bir arkadas veya yakininiz yada internetten bilgi edinilebilir.

    kadinlar icin ev temizligi ve cocuk bakimi gibi isler de bulunuyor ve saat ucreti 10 é gibi rakamlar veriliyor ki bu cok vasifsiz isler icin gayet iyi bir para.

    4- burada maas icin hic endise etmeyin. her isin ayri bir asgari ucreti var. mesela insaatta ustaysaniz 1.500é dan az veremezler. benim gibi agir vasita soforlere 1.650 de asagiya maas veremiyorlar her meslek icin ayri ayri standart yapmislar ve bu calisanlari koruyan bir sistem. vasifsiz veya az vasifli isler icin de 1.250é gibi birsey olmali cunku issizlik maasi okadar. ben geldigimden beri almadim asgari ucreti. esim part time iken haftada 22 saat calisip 950é aliyordu.

    5- burada haftalik is saati 38 ve bunun dusmesi icin gosteriler grevler yapiliyor. ben biraz daha fazla calisiyorum ancak karsiligini yakit ve alisveris fisi olarak aliyorum.

    6- belcika'dan ve avrupa'da yasayan yazarlar mesaj atmis birisi maasimi yuksek bulmus 1.600é falan aliyor soforler buradan boyle yazarak insanlari yaniltip umutlandirma diye ayrica ev fiyatlarini da dusuk yazmisim eger duzeltmezsem bunlara baslik altinda cevap verecekmis. cevap verip duzelteyim; ben zaten evler 120.000 den basliyor dedim. oturulacak olanlar 140-160.000 dedim. yani 120.000é alacagin evde hic tamir yapmadan veya para harcamadan oturulacak demedim. sehrin merkezinde iddiam hic olmadi. ikinci olarak bu yazarin soyledigi maas en alt agir vasita sofor maasi esasen tir soforleri, tehlikeli madde tasiyan ve daha fazla saat calisanlarin maaslari 2.300é da geciyor. benim maasim ortalama bir maas ne cok ne az.

    diger yazar da yil sonundaki gelir vergisini yazmadigimi, gelen tatil parasinin oraya gittigini hatta bazen onu da gectigini soylemis. dogru yilsonunda gelir vergisi var ama ben zaten daha 1.5 yildir buradayim ve esim calismiyor ve yarim issizlik maasi aliyor, okula giden oglum var ve kiradayim. bu yil ben oradan geri para bile bekliyorum. yani benim durumumda para istemezler para iadesi bile alabilirim diye dusunuyorum.

    kusura bakmayin ama buradaki insanlara hayal sattigim yok. kimseye bot ve can yelegi satip onlari sudan gecirmeye calismiyorum. bildiklerimi, yasadigim tecrubeleri yaziyorum. sizin gibi yillardir orada yasayip, her imkanindan yararlanip hep turkiye'yi ovmek ama sadece yazlari gelip bmw-mercedes araclariyla birkac cikolata getirip
    "off bilseniz biz oralarda ne zorluklarla yasiyoruz isimiz gucumuz olmasa, ev kredimiz olmasa ve cocuklarin okulu olmasa geri donerdik" deyip ancak emekli olunca ege kiyilarindan yazlik alip yine yabancilarla yasayan insanlari cok iki yuzlu buluyorum kusura bakmayin.

    bu konuda bir sey daha var; ben bu entry yazarken ve hatta bitirirken bombalama olayi daha henuz olmamisti. orada da bombalamalar ve teroristler var diyen yazara hic birsey demiyorum. yaziklar olsun, yani burayi bu sekilde kotuleyeceksin ama once ulkemize bir bak diyorum daha fazla birsey soylemek istemiyorum. bu iki entrymi siyasetten uzak sadece bilgi edindirme ve tecrube paylasma olarak tutmak istiyorum.
    ama soylemeden gecemeyecegim ( zaten diger entrylerimden bellidir ) ataturkcu ve laik birisiyim deistim herhangi bir dine inanmiyorum. yani bana fetocu vatan haini diyen yazar bozuntusu neden boyle demis anlamadim. muhtemelen bir tek bu entry dolayisiyla degil oncekileri de okumustur ama yine soyluyorum burada elbette turkiye'nin elestirilecek taraflarini elestirdim karsilastirma yaptim ve secim sansimi buradan yana kullandim yine olsa ayni seyi yapardim pisman degilim.

    7- neden ogretmenlik yapmadigim sorulmus. evet daha fazla maas alip daha kolay calisirim ama dili tam olarak bilmedigimden calisamayacagim. yoksa milli egitim bakanliginin verdigi her diploma her sertifika apostilli olunca kabul ediliyor. benim burada ogretmenlik hakkimi taniyorlar esim programlama mezunu, onu da taniyorlar ama yabanci dilimiz yeterli olmadigindan calisamiyoruz. yani yasal hic bir engel yok. bu sizin icinde boyle. belcika bu konuda cok kolay. sadece belgeleri konsolosluga yollayip teyit ediyorlar o kadar o da 2 veya 3 hafta suruyor.

    8- buradaki is sozlesmenizdeki en ama en onemli husus sinirsiz sureli veya en az 10 yillik olmasi. bu buradaki oturum evraklari, taksitli alisverisler hatta kira bulmanizda cok farkeden bir sey.

    9- oglumun okulu tamamen ucretsiz mi diye sorulmus. gittikleri tiyatro,muze ve tarihi yerler bedava sadece yol ucretini oduyoruz. gezi, sinema, havuz veya etkinlikler icin ucret oduyoruz. ancak bunlara isterseniz katilmiyabiliyorsunuz.yemegini evden goturuyorve gozetmenler esliginde yiyiyor, yemezse veya yemeden atarsa bize gun gun bidiriliyor. okulda aylik 20é odeniyor buda onlara verilen kitaplar, a4 ve kirtasiye masraflari icin. bunu okul ucreti olarak saymadim hadi senelik 8x20= 160 é oduyoruz diyelim. ben turkiye'de sadece kres icin en dandik yere 600-700 tl odemek zorunda kalirdim.

    10- 5.5 yasinda buraya gelen oglum alismakta zorluk cekti mi diye sorular var.
    ilk etapta dil bilmedigi ve arkadaslari olmadigi icin zorluk cekti ancak simdi dili bizden hizli ogrendi ve arkadaslari olusmaya basladi. bu yil okuma yazma ogrenecek. okulundan herhangi bir sikayet gelmedi. zaten okuldaki temizlik ve cocuklarin giyim ve yemeklerinden sorumlu kadin turk oldugu icin cok yardimci oluyor. anlamadigi seyleri ona ceviriyor, okul ile olan telefon gorusmelerimizi onun uzerinden yapiyoruz.

    11- aracimi ne zaman ve kaca aldigim, modelini soran yazara cevaben;
    birkac ay icerisinde aldim cunku burada otomobil cok gerekli bir sey. ise aracimla gidip geliyorum ve yakit sirketten geliyor. aracim 2004 model w211 e serisi 220 cdi avantgarde. 6.300 éuroya aldim. hem kendisi hem vergisi daha ucuz olan bir arac alabilirdim ama bu hayalimdi ve ilk etapta beni zorlasa da kendimi biraz simartmak istedim. evet daha dusuk silindir hacimli aracin vergisi ve sigortasi cok daha dusuk. ama benim verdigim yillik 1.000é bana cok gelmiyor. buradaki tum otoyollar ve kopru ve tuneller ucretsiz. sadece birtane ucretli tunel var hollanda'ya giderken onun da ucreti 8 é sanirim.

    12-burada okul ile nasil gelinir, burada devam edilir mi bilmiyorum. ancak turkiye'den tum milli egitim bakanligi belgelerini kabul ettiklerini yazmistim. her diploma ve sertifikayi taniyorlar.

    13- ev alarak veya yatirim yaparak buraya yerlesme imkani var evet. bu tum dunyada olan bir sey. yalniz bunun alt sinirini bilmemkle beraber 120.000é dan yukari oldugunu tahmin ediyorum. turkiye'deki emlak balonunda evinizi satip buradan alabilirsiniz. bu konuda emin oldugum sey kredi cekemezsiniz yani pesin almak zorundasiniz.

    14- dili ne kadar ogrendigim sorulmus. ingilizce yi turkiye'de a2 seviyesine kadar ogrendim. buradaki gerekli olan her yerde de kullaniyorum cogu insan biliyor. sizin kadar bilseler bile anlasabiliyorsunuz. suana de hastanede ve daha onceki entryde anlattigim dogum tarihi yanlisliginda tercuman gerekmisti. onun haricinde tum alisverisinizi yapabilir, ev araba alabilirsiniz. mesela ben aracimi hic ingilizce bilmeyen yasli bir almandan aldim. ilani gordum, araca baktim begendim ve aldim. burada pazarlik olayi yok fiyat neyse odur. kira veya otomobil alirken pazarlik pek yapilmiyor. ben eski aliskanlikla deniyorum pek ise yaramiyor.

    15- kiralik evlerin esyali tam dayali doseli olanlari da var ama fiyatlari 100-150 é daha yuksek. sizden once kimin yasadigini bilmediginiz icin pek dogru bulmuyorum. ben iki kira degistim ve ikisinde de buzdolabi, mutfak ve banyo dolaplari, firin ve kombi vardi. bazilari da evi bosaltip icinde esyalari birakiyorlar, onlari cok ucuza alabilirsiniz.

    16- suriyeli gocmenler sorulmus. ben burada sadece bir tek alanca gordum cadir kent, konteyner kent gibi bir yerde izoleler yani sokaklarda oyle basibos gocmen cok az. rahatsiz edici boyutta degiller. totalde tum belcika'da 40-50 bin olmasi gerekiyor. zaten onlarda kuzey ulkelerine ve ingiltere'ye gidebilmek icin buraya siginma basvurusu yapmiyorlar diye biliyorum.

    17- gecinmek icin minimum rakamlar sorulmus; bu kisiden kisiye degismekle beraber ortalama kiralar 500-700 é arasinda. ben 600 e oturuyorum ve gayet temiz ve sehir merkezine cok yakin. tek dezavantahi 55m² yani kucuk ama bize yetiyor. aldi ve lidl adinda cok ucuz marketler var ve bizim bim marketlerden farkli olarak icki ve et satisi da var. haftalik 100-150 é ya yiyecek iceceklerini aliyor insanlar. yani aylik 1.000 ila 1.200 é gecinmek icin yeterli. gaz, su, elektrik pahali degil. hepsi birden aylik 100 veya 150 yi gecmez. zaten evler izolasyonlu ve kombiler tasarruflu, evler de kucuk oldugundan isinma gideri cok az. yasadigim evde 2. kademede yanan kombiyi gece kapatiyoruz ve sicaklik kolayca gitmiyor.

    18- belcika' da her bir yol isiklandirilmis ve cok cevreyolu ve otoban var. almanya'dan savas tazminati olarak yollarini yaptirmis ve isiklandirmis. 2010 yilina kadar da elektrik ucretlerini odetmis. arac kullanmak son derece rahat ve stressiz. insanlar birbirine saygili. yollarda cakarli araclar yok denecek kadar az. trafik yogunlugu sabah ve aksam is cikis saatlerinde biraz oluyor ama insani cildirtacak noktada degil. zaten alternatif yollar da var.

    19- benim bildigim diger tum avrupa ulkelerive abd turk ehliyetini sinirli sure kabul ediyor ( max 6 ay ) sonrasinda mutlaka bir sinava girip oyle aliyorsunuz. bu konuda belcika bir istisna ve ehliyetinizialip turk konsolosluguna yolluyor. eger gecerli bir ehliyet oldugu turk makaminca teyit edilirse hemen size tum dunyada gecerli belcika ehliyetini veriyor. bu arada tir, otobus ve kamyon ehliyetini de cod 95 adi verilen egitimi tamamlarsaniz ticari olarak ta yuk ve yolcu tasiyabilirsiniz. ozel arac icin hic bir kisitlama yok. 10 yilda bir goz muayenesi var o kadar. sadece motorsiklet ehliyeti icin bir sinav gerekiyor sanirim. ilginc olan bana 40 ton tasim ve 50 yolcu tasima hakki
    veren belcika, sadece kendi hayatimi tehlikeye atabilecegim motorsiklet ehliyetini vermedi. simdi zaten ihtiyac duymadigim icin kurcalamiyorum. ogretmenlik yapacagim zaman ihtiyac olursa alirim.

    son olarak sunu anlatayim; turkiye'den ayrilirken en keyif aldigim zaman abonelikleri ve taahutleri iptal edip sonlarken aldigim keyiftir.
    d smart, kredi kartlari, faturali cep ve ev telefonlari, ozel saglik sigortasi ve aracin kasko, sigortasi tum bunlar beni epey ugrastirmisti. size ne teklifler ne avantajlar sunmaya basliyorlar akliniz sasar. onlari usulca dinleyip " hayir ben yurt disina yerlesiyorum ve tatil haric donmeyi hic dusunmuyorum" dediginiz an karsi tarafin soyleyecek hoc bir seyi kalmiyor konu o kadar hizli kapaniyor ki paha bicilemez!

    bir arayip deneyin bence, gitmeye kararsizsaniz size gaz olur. gitmezseniz de hic olmazsa bir suru indirim kazanirsiniz.

    dilerim herkes istedigi yerde yasar...
17753 entry daha
hesabın var mı? giriş yap