52 entry daha
  • bunun garipsenmesi, matematiğin soyut kavramlarının somut izdüşümlerinin eğitim sistemimizde yer almamasının bir sonucu. lise 1'de hoca bize deftere "pe ise kiüüü", "madem ki aaa, demek ki beee" yazdırırken hoca da dahil kimsenin aklına bunun olasılık üzerine senaryo kurma algoritmasının ilk ilkesi olduğu hakkında konuşmak gelmiyordu. sınavda da ezberden değilse ab değildir cd diye yardırıp gidiyorduk.

    faktöryelin amacı olası kombinasyon sayısını hesaplamaktır. örneğin elimizde mavi, kırmızı ve sarı üç boncuk var ve elimizdeki ipe dizeceğiz. kaç farklı şekilde dizebiliriz? parmakla sayın, altı. işte parmakla saymamak için 3!=3*2*1=6 işlemi var.

    peki elimizde hiç boncuk yok. fonksiyonu açmamıza gerek yok. hiç boncuk yoksa kaç farklı ipe dizilim kombinasyonu olabilir? 1. ipin hiç boncuk dizilmemiş hali.

    hiç boncuk vermeden "olmayan boncuğu kaç farklı şekilde dizebilirsin?" diye bir soru somut bir şekilde karşımıza çıkmaz, doğrudur. ancak mantığa uygun olduğu için matematikte bu da soyutlanmış ve bu istisnai ve saçma durumdan doğan saçma sorunun doğalında ortaya çıkan cevabı da 0!=1 olmuştur.
40 entry daha
hesabın var mı? giriş yap