2 entry daha
  • bu durumdan muzdarip olanlar icin her turlu uyaranin fazlasi diger insanlara gore onlar icin daha rahatsiz edicidir, en basit haliyle kendilerini boyle taniyabilirler.
    hipersentivite ile karistirilmamasi gereken bir durumdur.
    (bkz: hypersensitive)
    (bkz: highly sensitive)

    misal ekranlarin mavi isigi, genel olarak asiri parlak isiklar rahatsiz edicidir, bu yuzden bu insanlari caril caril bembeyaz floresan isik olan yerlerde tutmayin, iskencedir. yine ayni sekilde show tv 'nin parlak ve cartlak renkleri resmen mide bulantisi sebebidir. bu yuzden yuksek duyarliligi olan kisiler icin minimalist tasarimlar, pastel ve dogal renkler genel olarak her turlu tasarimda daha cok tercih sebebidir.

    diger insanlara nazaran agir kokular uzerlerinde oldukca olumsuz anlamda etkilidir. ozellikle parfumler, deodorantlar, oda parfumleri, temizlik maddeleri, her turlu kimyasal, yeni kullanima acilmis herhangi plastik urun vs bu kategoriye girmektedir.
    hatta sentetik degil dogal olan cicek kokularindan rahatsizlik da duyulabilir. yine bu insanlar toplumun geri kalanina gore bir insandaki koku degisimlerini daha erken farkedeceklerdir.

    yuksek sesin her turlusu rahatsiz edicidir, genel olarak herkesin etkilenebilecegi bebek aglamasindan ya da yaslilarin evinde ozellikle sonuna kadar acilan televizyon sesinden ote, ortamda sessel degisiklikleri hemen algilar. ozellikle icgudusel olan bu durum toplumsal olaylarda tepki suresini oldukca kisaltmakta toplumun geri kalanina nazaran ani degisiklikleri daha erken farkedip onlem alma avantajini getirmekte fakat gulluk gulistanlik olan donemlerde normal insanlar pek cok gurultuye tahammul edebildigi icin pek cok ortamda hayat iskenceye donmekte insanlardan uzak donemler tercih edilmektedir.

    kisisel alan ve dokunma konusunda ozellikle dogu toplumlarinda olan rahatlik, laubalilik yuksek duyarliligi olan kisileri rahatsiz eder. dolayisi ile tanimadiginiz veya samimi olmadiginiz insanlar size temas etmiyorsa bunun kisisel bir tercih olabilecegini ongorerek kendilerinin cok yakinina gelmeden ve dokunmadan ikinci bir kere durum degerlendirmesi yapabilirsiniz.

    insanlarla iletisim konusunda ozellikle yuksek sesin eslik ettigi, gayet teklifsiz bir sekilde omuza veya kola dokunulan, gayri resmiden ote en kibarlastirilmis haliyle kanka diye hitap edilebilecek muhabbetlere girecekseniz, cok basit bir ayrinti karsi tarafin da sizinle ayni hisleri paylasip paylasmadigini size gostercektir. eger bu kisi size siz diyor, sen diye hitap etmiyor ise, sizinle arasindaki fiziksel mesafeyi korumak adina siz hareketlendikce kendisi de sizden uzaklasir sekilde ufak ufak adimlar atiyor ise belki de kendisinin diyalogu bitirmeye yonelik ortaya attigi ipuclarina dikkat edip sizin gibi sirnasik insanlarin arasina yine karismalisiniz, bu kisinin de kendisi gibi samimiyetin illaki fiziksel olarak onaylanmasi gerekmeyen bir durum oldugunu kabul eden kisilerle takilmasini uzaktan seyredebilirsiniz. boylece hem siz hem o mutlu olmus olur.

    hiz konusu da ister salincak ister araba, mekanik olarak guvenlik mekanizmalari bulunulan araca gore gereginden oldukca ilkel olan durumlarda bir sorundur.
    misal ucak yolculugu bu konuda cok buyuk bir sorun teskil etmezken duraga yetismeye calisan herhangi bir istanbul taksisi size medeniyet gercekten varolup olmadigi konusunu sorgulatabilir.

    bu kadar laftan sonra bunu okuyan, okurken bu uyaranlarin varligini birer birer algilayan, gecmisteki kotu anilari hatirlamak suretiyle tekrar o acilari yasamis hassasiyeti yuksek insanlara da bir hediye gelsin.
    peaceful cuisine
48 entry daha
hesabın var mı? giriş yap