6 entry daha
  • "karanlıkta diyalog/sohbet" anlamına gelen, hamburg'da bulunan harika turist atraksiyonudur. hafen city'de yer alır. messberg metro istasyonundan 5 dk yürüme mesafesindedir.

    fiyatı ne kadardı, hatırlamıyorum, fakat ödeyeceğiniz parayı son kuruşuna kadar hak edeceğinin garantisini verebilirim.

    basitçe söylersek, gözleri görmeyen insanların nasıl yaşadığına 90 dakika boyunca tanıklık ediyorsunuz. tamamen karanlıktasınız, görme engelli insanların yaşamını tecrübe ediyorsunuz, markete gidip alışveriş yapıyor, müzede geziyor, gemiye biniyor, parkta yürüyorsunuz. inanılmaz bir tecrübe, bu 90 dakika sonunda hayata bakış açınız değişebilir.

    eğer almanca bilmiyorsanız, ingilizce olan turlara katılmanız lazım. benim katıldığım grupta almanca bilmeyen tek ben vardım, rehber benim için ayrıca ingilizce anlatıyordu.

    üzerinizden saat/telefon gibi herhangi bir ses çıkartabilecek, parıltı yapabilecek her şeyi çıkartıp bir dolaba koyuyorsunuz. girmeden önce size olayı anlatan adam uyarıyor, eğer dayanamazsanız erkenden çıkabilirsiniz. çünkü her insan 90 dakika boyunca karanlığa dayanamayabiliyormuş. bunu duymak bile insana bir burukluk vermekte.

    bir tünelden geçip karanlık bir yere geliyorsunuz. hiç kimse birbirini görmüyor. elinize bir değnek veriyorlar. onu yere sürterek önünüzün açık olup olmadığını anlayabiliyorsunuz, aynı görme engelli insanlar gibi.

    tur rehberinizi hiç görmüyorsunuz. hep sesini duyuyorsunuz. markete gidiyorsunuz. meyveleri elleyerek hangisinin hangi meyve olduğunu anlamaya çalışıyorsunuz. parka gidiyorsunuz, bankta oturup kuş sesleri dinliyorsunuz, müzeye gidiyorsunuz, baharat satan dükkana gidiyorsunuz, elinizle ve koklayarak hangisinin hangi baharat olduğunu falan tahmin ediyorsunuz. sonra gemiye binip gezintiye çıkıyorsunuz ve en sonunda da görme engelli insanların çalıştığı bir bara gidiyorsunuz. barda herkes bir şeyler alıyor ve oturup sohbet ediyorsunuz.

    bu sürecin tamamında sadece duyuyorsunuz, dokunuyorsunuz ve kokluyorsunuz. gördüğünüz hiçbir şey yok. tam 90 dk karanlıktasınız.

    sonunda çıktığınızda görebilmenin ne kadar büyük bir nimet olduğunu fark edip halinize şükrediyorsunuz. bizim 90 dk zar zor dayandığımız bir şeye, onlar ömür boyu dayanmak zorunda ve hayatlarını o şekilde yaşamak zorunda.

    uzun lafın kısası, görme engelli insanların yaşadıklarını 90 dk boyunca tecrübe edebildiğiniz, hatta hayata dair bazı fikirlerinizi değiştirmenizi sağlayabilecek güzel bir turist atraksiyonudur dialog im dunkeln
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap