17 entry daha
  • ezelden beri sevdiğim tüm çağdaş müzisyenler son yıllarda gerek tarz değiştirerek, gerek vasat altı albüm çıkartarak, gerek dağılarak kalp kırıyor. opeth, dream theater, porcupine tree, orphaned land derken ayreon'un da bu listeye dahil olacağını düşünüyordum. beklentilerimi iyice düşürerek, hayal kırıklığına hazırlanarak dinlemeye başladığım albüm ne kadar yanıldığımı daha ilk dinleyişte yüzüme çarptı ve o günden beri her gün kendisini en az bir kere dinletecek kadar kendine bağladı.

    tüm ayreon destanının başlangıcını anlatan albümde özellikle albümün açılış parçası the day that the world breaks down nasıl bir albüm dinleyeceğimize dair ipuçlarını veriyor. uzun zamandır böyle güzel ve epik bir giriş şarkısına şahit olmamıştım.

    rehavete kapılıp kendilerini teslim ettikleri yapay zekanın* sonunda kendilerini yok etmeye karar verdiği alpha ırkının çaresizliğiyle ve yaptıkları hatayı kabullenmeleriyle albüme giriyoruz. tüm gezegen teröre, kaosa, paniğe teslim olmuştur. mücadele ederek kurtuluş yolu yoktur. tek çare, farkedilemeyecek kadar küçük bir grupla ilk fırsatta bir uzay gemisi ile dikkat çekmeden kaçmak ve yeni bir gezegende sıfırdan yeni bir medeniyet yaratmaktır.

    uygun gezegen bulunmuştur. sirrah yıldızına ait, su ile kaplı bir gezegen seçilmiştir. kaçacakları uzay gemisi dünden hazırdır*. historian, opposition leader, captain, president, chemist, astronomer, prophet, diplomat, counselor ve biologist, yetenekleri sebebiyle seçilir ve yanlarına alpha ırkına sadık bir robot th-1'ı alarak gezegenden sıvışırlar.

    o dakikadan sonra vicdan azabı kalplerine kazık gibi yerleşir. kaos içinde bırakılmış, ölüme terkedilmiş bir halk düşüncesi, hepsinin yok olacağı fikri hepsini yiyip bitirmektedir.

    "my petty life, it seems so trivial, a whole world is about to die
    ıf all those billions fade away, then who am ı to stay alive?"*

    (gerisi gelecek)
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap