1 entry daha
  • yeni zelanda'dan çanakkaleye gelecek gönüllü anzaklar seçilirken, o zamanlar orada ya$ayan iki tane de osmanlı türkü sıraya girmi$ler ve biz de sava$acağız orada demi$ler.. adamlar bakıyorlar bunlar her yanıyla müslüman tipli.. gidin karde$im i$inize diyorlar.. bizim kurnaz iki türk'te ceplerinde, tanıdıklarında ne kadar para varsa topluyorlar ve cephane satın alıyorlar bir $ekilde.. ve binlerce mermi.. askerlerin gemilere sevkinden önce trenle yolculuk yaptıkların raylara dö$üyorlar dinamitleri ve tren gecerken patlatıyorlar.. trenden sağ kaçan askerlere de siper aldıkları yerden basıyorlar mermiyi.. iki türk orada 1-2 saat sonra anca arkadan çevrilmeleri sonucunda vurulabiliyor.. sonra anzakların bir çoğu, iki osmanlı ile bu kadar uğra$ıyor isek vay bizim çanakkale de halimiz ne olur diye bir çoğu sava$a gelmekten vazgeciyorlar..
    "zafer kazanılmı$ ama nasıl kazanılmı$" dü$ünülmesi açısından güzel bir hikaye.. ayrıca filmlere konu olabilecek kadar da güzel ama dokunaklı bir hikaye..

    yine ba$ka bir rivayette; o yıllarda, istanbul’da otomobil ve kamyon nadir rastlanan vasıtalarmı$ ve lastikleri de yok denecek kadar azmı$.. mehmet muzaffer diye bir türk aramı$, uğra$mı$ ve nihayet karaköy’de musevi bir satıcıda istediklerini bulmu$.. fiyatlar çok yüksekmi$, ve muzaffer, parayı tedarik etmek için ya$lı bir kaymakam yarbayın huzuruna çıkıp para istemi$ ve kaymakam da muzaffer’e :
    “bana bak oğlum! ben askerin ayağına postal sırtına kaput alacak parayı bulamıyorum.. sen otomobil lastiğinden bahsediyorsun.. haydi yürü git!” demi$..
    muzaffer, beyazıt meydanı’na varıp birden durur ve aradığı çareyi bulur..
    neticede, bir yüzlük kaime (100 liralık kağıt para) verip ve araba dörtnala sirkeci’ye yollanır.. üç gün sonra yahudi elindeki yüzlük kaimeyi bozdurmak üzere osmanlı bankası’na gider.. bozmazlar, zira elindeki para sahtedir.. muzaffer, evrak-ı nakdiyelerin basımında kullanılan kağıdın aynını karaköy kırtasiyecilerinden tedarik etmi$, bütün gece oturmu$ çini mürekkebi ve boya ile gerçeğinden bir bakı$ta ayırt edilemeyecek nefasette taklit bir para yapmı$.. paranın üzerinde yazan “bedeli dersaadet’te altın olarak tesviye olunacaktır” ibaresini de deği$tirerek, “bedeli çanakkale’de altın olarak tesviye olunacaktır” yazmı$..

    böyle bir zaferi böyle bir ecdat kazanabilirdi ancak..
206 entry daha
hesabın var mı? giriş yap