416 entry daha
  • kompakt c segmentinde yer alan seat modeli. benim sahibi olduğum leon, bir önceki kasanın (2006 yılında üretimi başlayan mk2'yi kastediyorum) makyajsız versiyonu. bu model için ulaşılabilecek herhangi bir detaylı test veya inceleme bulunmadığından izlenimlerimi almayı düşünenler için paylaşayım, biraz uzun olacak baştan belirtelim:

    öncelikle tasarımdan bahsetmek lazım. walter da silva eseri araç ilk üretiminin üzerinden 11 yıl geçmesine rağmen halen çok güzel. park ettikten sonra dönüp tekrar bakıyorsunuz. döneminde daha güzel görünen bir c segment hatchback yok bence. walter da silva geleneği olarak arka kapı kolları c sütunlarında gizli. ön farların bitiş noktasından başlayıp ön çamurluğun üzerinden aşağı doğru kıvrılarak devam ederek arka kapı ortalarında biten çizgi gerçekten harikulade. arka tasarımı ayrı bir güzellik. yine ön silecekler çalışmıyorken a sütunlarına gizleniyor ve bu özellik iyi hissettiriyor. bu arabaya çirkin diyebilecek insan sayısı oldukça azdır sanıyorum.

    iç mekana geçelim. iç tasarım aracın dışı kadar güzel değil. gri orta konsol ve biraz daha koyu renkli tuşlar özellikle gündüz biraz sıkıcı duruyor. göstergeler güzel, porsche'lerdeki gibi ortada devir saati konumlandırılmış. göstergeler araç çalışmıyorken saat 6 pozisyonunda, keza gaz pedalı alttan bağlantılı. akşam kırmızı iç aydınlatmalar ile bambaşka görünüyor iç mekan. yine iç dikiz aynasının altından verilen vitesin olduğu bölümü aydınlatan kırmızı ambiyans aydınlatmaları var. bunlar güzel düşünülmüş sportif tatlar. koltuklar da oldukça sportif yan destekleri segmentinin en iyilerinden, baya sarıyor sizi. torpidosu çok büyük değil küçük de denemez, saklama gözleri yeterli. güneşliklerde aydınlatmalı kapaklı aynalar mevcut, güzel detay. arka yolculari için 12v girişi koymuşlar aferin.

    malzeme kalitesi ve işçilik fena değil. öncelikle şunu belirteyim, iç mekanda kullanılan malzemeler oldukça dayanıklı. neredeyse 10 yaşındaki aracımın iç mekanında deformasyon yok denecek kadar az. koltuklar, orta konsol, havalandırma ızgaraları, kapı kollarındaki krom kaplamalar hatta direksiyon derisi ve direksiyon üzerindeki tuşlar bile neredeyse ilk günkü gibi. vites topuzu derisi ile vw grubu ile ortak kullanılan cam açma kapama kontrollerinde aşınmalar mevcut. onlar da bu yaştaki bir araç için kabul edilebilir. zaten satış sitelerindeki ilanlara bakın bu kasa leon'ların iç mekanları çoğu oldukça hor kullanılmasına rağmen genelde temizdir. bu da dayanıklı malzemelerin kullanıldığını gösteriyor.

    orta konsolun üst tarafı ve etrafında yumuşak bir malzeme kullanılmış fakat torpido seviyesinden itibaren sert plastik. yine kapı üstleri sert plastik. torpido amortisörsüz, içi herhangi bir malzeme ile kaplı değil, tüm saklama gözleri de aynı şekilde çıplak plastik. direksiyon ve vites topuzu deri kaplı. tuşların genel olarak basma hissi güzel. bir tek elektrikli ayna kontrollerini sevmedim, eskidiği için de olabilir hissi net değil. işçilik fena değil, araçta yaşına rağmen trim sesi yok denecek kadar az. orta konsola, vites topuzunun bulunduğu yere, kapı tutma yerlerine vs. kuvvet uyguladığınızda esneme yok. malzemeler yerine iyi oturtulmuş. birleşim noktaları güzel kotarılmış. bagajdaki zemin kaplaması çok kötü, ince ve kaldırdığında direk kaportayı görüyorsun beğenmedim.

    donanım çok çok iyi. bu fiyata elektrikli katlanır ve ısıtmalı dikiz aynaları, abs, esp, lastik basınç sensörü, 8 havayastığı, far sensörü, yağmur sensörü, frenleme özelliğine sahip hız sabitleyici, çift taraflı dijital klima, otomatik kararan dikiz aynası, 4 kapı kolunda da tizler için küçük hoparlörler, çift hafızalı yol bilgisayarı, 16" jantlar, 4 disk fren, koltuklarda sırtlık ayarı, direksiyonda derinlik ayarı vs... sene 2006'dan bahsediyoruz gerçekten şaka gibi. bu araba sadece donanımı için bile alınır. ilk çıkan leon'larda aux girişi yok fakat 2008'den itibaren bulunmakta. bu arada benim aracım stylance donanım, ona göre konuşuyorum.

    izolasyon zayıf. baya zayıf. motor kaputunda yalıtım yok mesela (makyajla geldi), bagaj yalıtım malzemesi çok özensiz. yol biraz bozuksa lastik sesi alıyor. süspansiyon sesi ve motor sesi de alıyor. rüzgar pek rahatsız etmiyor 120'lere kadar. cam fitilleri kaliteli o anlamda. araç genelde sesi alttan ve motor bölümünden alıyor. zaten leon'ların golf'ten ayrıldığı en önemli nokta izolasyon. sınıf ortalamasının altında bu konuda. fakat şunu da belirteyim özellikle rölanti ve devir 2000'lerdeyken çok güzel motor sesi var. sportif karaktere uygun şekilde.

    yol tutuş ve sürüşe gelirsek özetle iyi. direksiyon düşük hızlarda hissiz ve çok yumuşak hızlandıkça ağırlaşıp, netleşiyor. vites geçişleri kısa, vites yolları net. debriyaj yumuşak, fren pedalının dozajlaması kolay. arabaya ilk bindiğinizde dahi kullanırken hiç yabancılık çekmiyorsunuz kullanımı çok kolay. yeni nesil leonlarda kullanılan torsiyona nazaran bu kasada arkalar bağımsız süspansiyon. bu sebeple yol tutuş oldukça iyi. yüksek hızlarda yola oturuyor, virajlarda dengeli bir karakteri var ölümcül bir kafadan kayma eğilimi yok. aptalca hareketler yapmadığınız sürece kaymayı arka tarafa yönlendirebiliyorsunuz. süspansiyon, sesli çalışıyor yaşına göre konforu iyi fakat günümüz araçları kadar konforlu olduğunu söyleyemem özellikle kısa ve sert çukurlarda veya kasislerde rahatsız edebiliyor.

    motor, vw'nin hitler motoru olarak tabir edilen, 102 hp, 8 valf atmosferik motoru. iki iyi özelliği var sadece, sorunsuz ve lpg ile tamamen uyumlu. başka da olumlu bir yanı yok gibi, benzinde yakıt tüketimi diğer atmosferiklere göre biraz daha yüksektir. vites 5 ileri bu sebeple 120'yi geçtikten sonra devir 3.500'leri geçiyor tüketim ve motor sesi artıyor. siz makyajlı kasa 1.4 tsi veya 1.6 tdi alabiliyorsanız o motorlar ile daha mutlu olursunuz.

    benim bildiğim kronik sorunu pek yok. mk2 leon bu konuda iyi bir araç. klima mekanizması ses yapar, bir de kapı kilitleri arıza çıkarabiliyor. onun dışında yağını suyunu koy yoluna devam et türünde bir araç. donanımsal bir sıkıntı da yaşatmadı bana hız sabitleyici, sensörler vs. hepsi ilk gün ki gibi çalışıyor. sadece dikiz aynaları katlanırken canı sıkıldığında ses yapıyor fakat işlevsellik bakımından yine bir sorun yaşamadım.

    özetle çok iyi tasarım, vasat iç mekan, kötü izolasyon, çok iyi donanım, vasat motor, eh işte bir konfor ve iyi sürüş keyfinin birleşimi bu araç. temiz bir örneği ikinci el alındığında kesinlikle pişman etmez diye düşünüyorum.
687 entry daha
hesabın var mı? giriş yap