171 entry daha
  • korkma oku. bu entry senin için yazıldı. artık tedavisi var. korkuya kapılıp internette okuduğun bir çok yazıyı ve haberi dikkate alma. bunlar 15-20 sene öncesinin imkanları ile yazıldı. aşağıdaki bilgiler 2017 yılı itibariyledir ve çok bilmişlik taslamamaktadır. düzeltme ve ekleme yapılması tavsiyesine uyulur. güncel bilgiler hiv pozitif çok bilinmediği için aids başlığına yazılmıştır.

    bu hastalığın paranoyası ve psikozu bile insanı hayattan soğutur, depresyona sürükler, hayatın anlamını sorgulatır aylarca. şüpheli durumlarda pozitif yaşam derneğini arayarak yüreğinize su serpecek psikolojik desteği ve hatta tıbbi danışmanlığı bile alabilirsiniz.

    -öncelikle bu hastalık hakkında türkiye insanı çok az bilgiye sahip. bildiğinizi sandığınız şeylerde muhtemelen konuyla alakasız veya yanlış. sebebi ise lise yıllarında sağlık derslerine giren alakasız branş öğretmenleri ve bireylerin "bana bir şey olmaz" kafası. şüphesi bile başınıza gelmeyince araştırmıyor ve dolayısıyla bilgi sahibi olamıyorsunuz.

    -hastalığın ilk evresi hiv pozitiftir. hiv, savunma hücrelerimiz olan bizi diğer zararlı mikroorganizmalardan koruyan t hücrelerinin içine girer ve kendini kopyalar. sonra bize ait olan t hücrelerine saldırır. t hücrelerimiz bunların hiv t hücresi olduğunu anlar ve onları yok eder. ama hiv o kadar çok takiyye yapar ki bir zaman sonra kendi t hücrelerimiz onları düşman olarak göremez ve bu hivli t hücreler bizim t hücrelerini yok etmeye başlar(6-10 yıl arası). işte hiv bu noktada bir backdoor açarak bizi diğer hastalıklara karşı savunmasız hale getirir. hiv pozitif öldürmez. aids öldürmez. diğer kan testleri yaptırılarak anlaşılmaz. hemogramda, akyuvarlar(wbc) 4'ten düşük çıksa bile hiv pozitif olduğunuz söylenemez. hiv, bulaştıktan sonra grip benzeri belirtiler verir ya da hiç belirti vermez. ve hatta şüpheli ilişkiden sonra size bulaşmamış olsa bile tesadüf eseri grip benzeri şeyler geçirebilirsiniz. endişeye gerek yok emin olmanın yolu test yaptırmak. her hangi bir devlet hastanesine giderek anti-hiv testi yaptırmak istediğinizi söylüyorsunuz ya da kağıda yazıp verebilirsiniz. bunların yanında daha bulaşıcı olan hepatit ve frengi tahlillerini de yaptırırsanız daha iyi olur. *

    -peki test yaptırmak ne işe yarayacak? erken teşhis virüsün baskılanması için gerekli. böylelikle tedavi kolaylaşıyor. bu arada hiv pozitif artık ölümcül hastalıklar listesinden çıkarılıp kronik hastalıklar listesine alındı.

    -anti hiv testi için şüpheli ilişkiden ya da olaydan sonra 3 ay beklemenize gerek yok. 20 gün sonra gidip test yaptırabilirsiniz. negatif çıkarsa konuyu kapatıyorsunuz. pozitif çıkarsa endişelenmeyin çünkü vücuttaki bazı proteinler bu testi pozitif çıkartabiliyor.

    - pozitif çıkarsa doğrulama için western blot yapılıyor. burada da pozitif çıkarsa yine endişelenmeyin çünkü tedavisi başladığında günde alacağınız 1-2 doz hap ile virüs baskılanıyor ve düzenli kullanımda 6 ay sonra bulaştırıcılık bile ortadan kalkıyor. ilaçları almaya devam ederek virüs ile simbiyotik ilişki kuruyor hayat boyu sağlıklı yaşıyorsunuz. ve hatta denildiğine göre virüs vücudu aids safhasına getirmiş bile olsa alınan ilaçlarla hiv pozitifte olduğu gibi virüs yükü düşürülerek baskılanabiliyor ve yine sağlıklı bir şekilde yola devam ediyorsunuz.

    -hiv pozitif iseniz bunun teşhisini koyan doktor bu bilgiyi kimseyle paylaşamaz. paylaşması büyük bir suçtur. başka bir doktor da veri tabanından bunu göremez. sadece aile hekimi ilaçlarınıza bakarsa bunu anlayabilir ama onun da bu bilgiyi paylaşması yasak. hiçbir kurum iş başvurusunda sizden anti hiv test sonucu isteyemez.

    -hiv, en fazla kan yoluyla bulaşır. virüs, doktorun anlattığına göre dış ortamda en fazla yarım saat canlı kalabiliyor. berber/kuaför paranoyası yapıyorsanız kendi kişisel aletlerinizi yanınızda bulundurabilirsiniz. cinsel yolla bulaşma riski kan yoluyla olandan daha azdır. cinsel yolla bulaşması için ise cinsel organda yara olması ve şüpheli kişiden gelen cinsel organ sıvısının bu yara içine girmesi ya da cinsel organlar arası sıvı alışverişi olması gerekir. anal sekste kanama ihtimali yüksek olduğu için bulaşıcılık riski artar. ama yine de bulaşmama ihtimali vardır. aynı ortamda bulunmak, aynı havayı solumak, kaşığı ve çatalı birlikte kullanmak, aynı bardaktan su içmek, öpmek, koklamak, oral seks yapmak bulaştırmaz. oral sekste ağzınızda yara varsa şüpheli kişiden gelen sıvı ile bir ihtimal bulaşma riski vardır. öpüşürken bulaşması için her iki kişinin ağzında yara olacak ve bu yaralardan kan akması ve yaralardan bu kanların vücuda girmesi gerekir. hatta siz aids'li bir kişiyle korunmasız ilişkiye girip virüsü kapmayabilirsiniz. ama bu demek değildir ki korunmayacaksınız. mutlaka korunun.

    -hiv pozitif kişiler gerekli tedaviyi aldıktan sonra bulaştırıcılıkları ortadan kalkıyor. ama bu onların yine de korunmasını gerektiriyor çünkü başka bir hiv pozitiften mutasyona uğramış bir virüs jenerasyonu kendisine bulaşabilir ve tedaviyi zorlaştırabilir. hiv pozitif kişilere sarılın, onları öpün. korkmayın hepatit türevleri bu hastalıktan 100 kat daha bulaşıcı. bu arada hepatit'in de tedavisi var.

    -türkiye'de şu an hiv pozitif sayısı 13.500 civarındaymış. dünyada azalırken bizde 5 kat artmış. çünkü büyük çoğunlukla millet olarak korunmayı sevmiyoruz. kondomlar cüzdanlarda eriyor, mastürbasyon yaparken takılıyor ya da balon yapılarak şişiriliyor.

    -kondomların mümkünse latex olanını(durex, o.k. vs.) alın. gerçi son zamlarla fiyatlar ikiye katladı. olsun. iki tane kondom geçirmeyin, yırtılır. kuru vajinada yırtılır(su bazlı kayganlaştırıcı kullanın). uzun tırnaklarla kullanımda yırtılır. anal seks için farklı tür kondom gerekir. bir kondom 15 dk.'lık ilişki için dayanıklıdır. ihtiyaç halinde değiştirin. hard core sevişenlerde bu süre daha da kısalır.
72 entry daha
hesabın var mı? giriş yap