7 entry daha
  • 2003 yili “en iyi belgesel film” dalinda oscar ödülüne layik görülen, elestirmenler tarafindan adindan övgüyle söz edilen errol morris ’ in “the fog of the war” isimli belgeseli, bir kac ay önce tarik zafer tunaya kültür merkezi'nde tekrar gösterime girmisti. (kaçiranlar için iyi bir firsatti)
    the new york times yazarlarindan stephen holden, filmde dair; “ tarihin su kaypak döneminde, askeri ve sivil liderler tarafindan incelenmesi gereken bir film varsa, o da errol morris ’in amerikan eski savunma bakani robert s. mcnamara’yi bize tanittigi ‘the fog of the war’ filmidir” sözcüklerini kullanmis.

    robert mcnamara ’nin, errol morris ’in kamerasindan bize yansittiklariyla bugünkü amerikan dis politikasi’nin kökleri hakkinda bilgi ediniyoruz. kennedy ve johnson yönetiminde savunma bakanligi yaptigi yedi sene boyunca taniklik ettigi ve söz sahibi oldugu tarihi olaylarin perde arkasinda yatan gerçekleri gün yüzüne çikardigi için “the fog of war” herhangi bir belgesel film olma özelliginden siyriliyor.

    robert mcnamara, geçmise dair anlattigi ancak filmi izledikçe yasadigimiz su anki dünya politikalarinda birebir iz düsümünü gördügümüz yanlislar zincirinin devam ettigini bize hissettiriyor.

    amerikan ulusal arsivinin el degmemis raflarindan titizlikle seçilen ve bugüne kadar hiçbir yerde yayinlanmamis tarihi görüntüler ve gizli telefon kayitlariyla geçmisi tekrar yasatan “the fog of war” (100 yilin itiraflari), amerika’nin dersini çalismadigini ve hatalarindan ders almadigini açiklayan bir itiraf, cesurca yapilmis bir öz elestiri ve kendine hesap sordugu bir film.
28 entry daha
hesabın var mı? giriş yap