• abd'de yardımcı doçent olan evren çelik wiltse'nin konu üzerine olan tweetleri:
    link

    1) abd'de yard.doc. olarak çalışıyorum.
    5 yıl çalıştıktan sonra üniversitenize doçentlik için başvuruyorsunuz.
    bölüm-fakülte-üniv. komiteleri ayrı ayrı dosyanızı inceliyor.
    farklı üniv.lerden 4-6 hakeme dosya gidiyor, görüş alınıyor. kriterler belli. doçentlik süreci yaklaşık 1 yıl.
    2)istisnai durumlarda, başka bir üniv. de 3-5 yıl çalışıp geldiyseniz, veya çok fazla sayıda ya da prestijli yayınlarınız varsa, 6. yılı beklemeden doçentlik başvurusu yapılabiliyor. ama istisna, yaygın uygulama değil.
    3)doktora tezi, alanınıza orijinal katkıda bulunan bir eser üretebilmek. başkalarını yazdıklarını hasbelkader harmanlayıp ortaya sürmek değil.
    keza doçentlik, alanınızdaki birikimi gösteren, diğer uzmanların da değer (ve referans) verdiği, bilime somut katkısı olan eserlerle mümkün
    4)doçentlik sonrası profesörlük için de bizde 5 yıl bekleyiş 6. yıl başvurabiliyorsunuz. yani dr olduktan sonra abd de istisnai durumlar yoksa 12 yıl sonra prof. derecesi elde ediliyor.
    prof. dosyası için eski yayınlar sayılmıyor, sadece doç. olduktan sonraki yayınlara bakıyorlar.
    5)prof. kriterleri çok daha ağır. alandaki etkinize, eserlerinizin kalitesine ve miktarına bakılıyor. araştırma,fon bulma potansiyeliniz çok önemli.
    sene beklemenin askerlik rütbesi ile ilgisi yok. çok başarılıysan, milyonlarca $lık araştırma fonları yönetiyorsan, 3 yılda prof ol.

    yorum tweetleri:
    6)tr'de evrensel akademik kriterlerde yayın yapabilen indeksli dergi sayısı bile çok az. 3-5 yılda dil bilmeden gözünü profesörlüğe dikmiş bu kifayetsiz muhteris güruhlar nerede yayın yapıp hangi kriterle yükselecek?
    "dayımgilin fakülte dergisi"yle olmuyor bu işler...
    7) alanınız ne olursa olsun, farklı bir dil bilmeyen hoca eksiktir, kifayetsizdir. çünkü çeviri eserler hem çok az, hem gecikmeli. düşünün, hukuk hocasısınız, ama aıhm kararlarını okuyamıyorsunuz!
    kimya hocasısınız, yabancı dilde hiçbir yayını okuyamıyorsunuz...
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap