7 entry daha
  • insan haklarından sorumlu bakanlık yapmıştır.

    `yargısız infazı olay yerinde seyreden ilk ve tek insan haklan bakanı`" unvanına sahip olmuştur.

    13 ağustos 1993 günü, ankara'nın küçükesat ve maltepe semtlerinde iki ayrı ev, sabaha karşı polis tarafından basılmıştır. baskınlar sırasında üçü küçükesat'taki, ikisi de maltepe'deki evde olmak üzere ikisi kadın beş kişi öldürüldü.

    olayın asıl ilginç yanı iki shp milletvekiliyle ilgiliydi. önce shp genel sekreter yardımcısı ve erzincan milletvekili mustafa kul'un durumunu anlatalım. mustafa kul, baskınların yapıldığı 13 ağustos 1993 günü sabaha karşı kendisine telefon eden bir kişinin, "evimiz polis tarafından sarıldı. eve ateş ediyorlar. eğer bizi yakalamaya geldilerse, teslim olmaya hazırız" dediğini anlattı. telefon konuşmasının hemen ardından insan haklarından sorumlu devlet bakanı mehmet kahraman'ı arayan mustafa kul, basılan evlerden küçükesat semtinde olanına gittiğini; ancak polis tarafından bölgeye sokulmadığını belirtti. kul’un olaya ilişkin diğer sözleri şöyle: "bu insanların sağ olarak yakalanmaları olanaklıydı. ancak bu konuda gereken tutum ve duyarlılık gösterilmedi. polis, biraz sabırlı olup bir süre bekleseydi, bu kişileri bir yolunu bulup sağ yakalayabilirdi. bu kişilerin yakınları olay yerine getirilebilirdi.
    mermilerinin bitmesi beklenebilirdi. kısacası bir çözüm yolu bulunabilirdi."
    özeti şu: ev baskınında öldürülenlerden biri, ölmeden önce shp milletvekili kul'a ulaşıyor ve teslim olabileceklerini söylüyor. kul, insan hakları bakanı'nı arıyor. bakan olay yerine gidiyor ve içişleri bakanı ismet sezgin'le birlikte insanların nasıl öldürüldüğüne tanık oluyor. olaydan sonra da görevinde kalmayı sürdürüyor
24 entry daha
hesabın var mı? giriş yap