5 entry daha
  • burada asil sorun guc ve gucun getirdikleridir. toplumda bazi davranis kaliplari erkeklikle ozdesmistir. aslinda bunun erkeklikle dogrudan baglantisi olmamasina ragmen, tumevarim geregi bu noktaya gelinmistir. guc, iktidar gibi kavramlar guclu kesim erkeklikle ozdesmis, kadinlara pasif,takip edeci * roller dusmustur. bunu kabul etmeyip, aksi gibi davranan kadinlar erkeksi olmakla itham edilmislerdir.

    ornek vermek gerekirse yarisa tum katilanlarin erkek oldugu, kadinin once yazili kurallarca sonra yazisiz kurallarca katilmasinin yasaklandigi bir yarista, yarisan kisi dendiginde akla direk erkek gelecektir. ve kadin yarismaya kalktigi zaman direkt erkek olmakla/erkek olmaya calismakla/erkeksi davranmakla itham edilecektir. ki kaldi ki yarisin aslinda erkeklikle ilgisi yoktur. yaris fiziksel kuvvete gore alt kategorilere zaten ayrilmaktadir. * daha spesifik bir ornek vermek gerekirse, adini koyalim o yaris futbol olsun. erkekler icin oynan erkek sporu. bunun dildeki en guzel ornekleri ; dilde seksizm basligi altinda incelenebilir.

    ve sonucta guc/gucun ifadesi toplumda onplana cikan, aktif cins olan erkeklikle ozdeslestigi zaman kadin tasakli olur, stereotypein otesine gecildigi zaman kadin erkek gibi davranma hirsi olur.

    ha bunun bir diger boyutu, ayni toplumda yasayip dogal olarak ayni bakis acilarindan etkilenen kizlarin gucu elde etmek/ iktidar sahip olmak icin erkek gibi davranmayi secmeleridir. eh hatadan hata dogmasindan baska bir sey degildir bu.
11 entry daha
hesabın var mı? giriş yap