• hizla artan insan nufusu ve beraberinde dogan onca soruna cozum uretilemezken, sevisen herkesin bilincsizce cocuk yapmasinin onune gecilmesi icin tarafimca sunulan cozum onerisidir.

    evet sevgili arkadaslar her gun yuzlerce suc isleniyor, insanlar birbirine zarar veriyor, cocuklar calismak zorunda kaliyor, istismar ediliyor ve turlu turlu kotu muamelelere maruz kaliyor. dolayisiyla modern cagda yasamini idame ettirmek bu kadar gucken, onune gelenin bir anlik zevk icin yahut topluma ne katacagi bilinmeyen soyunun devami icin cogalma istegi kabul edilemez, edilmemeli.

    iyi bir cocuk yetistirmek, ona iyi bir gelecek sunmak, daima yaninda olup desteklemek her baba yigidin harci degildir. zaten insanlarin cogu sahsi cikarlari icin cocuk yapar ve kendi hegemonyasini surdurmek icin bir arac olarak gorur.

    hal boyleyken ailenin korunmasi ve saglikli nesillerin ortaya cikmasi icin devlet tarafindan cocuk sahibi olmak isteyenlere dogum ruhsati sart kosmasi gerek. bu ruhsat, basvurucularin bilinc duzeyini, cocuk yetistirme ehliyetine sahip olup olmadigini ve sosyal, ekonomik olanaklarinin yer aldigi bir rapor olabilir. bu raporda belli egitimlerden sonra belli kurumlar tarafindan verilmeli.

    bu onerimdeki maksat devletin bireyin ozel alanina mudahale etmesi degil aksine bireyi korumasi, ustelik dogmamis olani dahil. zira biyolojik yonden ureyebilmek, anne ve baba olmak icin yeterli degil.

    cocugun, mal varligi, guc gosterisi yahut basit insani hezeyanlarin araci olarak gorulmenin otesinde bir insan oldugunun hatirlatilmasi,belki bu cehaletin azaltilmasi, belki biraz daha mutlu bir gelecek icin, bu konuda acilen onlem alinmasi gerektigini dusunuyorum.

    edit:
    1- "alinmasi" sozcugundeki hatanin ne olsugu hususunda turkceciler beni aydinlatirsa sevinirim, zira turkcem bu kadara yetti.

    2- kontrolden kastim baski ve yasaklama degil. insanlarin belli bir bilinc duzeyine ulasmasi icin devletin gerekli aygitlari devreye sokmasi. aile ve sosyal politikalar bakanligi bu konuda proje gelistirebilir. yahut vatandaslarin onerileri de alinabilir.
    dikkat cekmek istedigim husus, cocuklara guzel yarinlar birakmak, onlari korumak icin onlem amacli zorunlu bilinclendirme tesvik uygulamalaridir.

    3- devlet aygitinin gerekliligi ve yasadigimiz ulkenin hak ve ozgurluklere bakisi malumumuz. bahsettigim sey temel haklar hususunda sinirlandirma olarak degerlendirilecekse, dogacak cocugun da tck 17 " herkes, yaşama, maddî ve manevî varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahiptir." ve benzeri bir cok hukum geregi insan onuruna yakisir sartlarda dogmak zorunda. bu sartlari saglayamayan sahislarin eyleminin dogacak cocuga ne gibi katkisi olur bilmek isterim.

    4- ve kisilerin cocuk yapma hurriyeti sinirsiz ve mutlak degildir, aksi halde cocugun hurriyetinden bahsedilemez.
231 entry daha
hesabın var mı? giriş yap